Dergi Bursa Aralik 2015 - page 52

50
kestane şekeri, kestane püresi,
kestane ezmesi gibi tatlıların
da ana malzemesi… Kestaneli
pastaları da unutmamak lazım
tabi…
Kestaneler öğütüldüğünde,
badem ve fındıktaki gibi yağlı
bir yapı yerine güzel ve tatlı
bir un haline geliyor. İnek
sütündeki süt şekeri laktozun
çocuklar için alerjik etkisi
nedeniyle çocuklara uygun tatlı
ve çorbaların hazırlanmasında
kestane ununun alternatif bir
ürün olabiliyor. Bu un ayrıca,
sütlü puding türü ürünlerde,
ekmek yapımında, corn flakes
türü ürünlerin hazırlanmasında
da kullanılıyor. Yenebilir
nitelikteki taze kestane başta
nişasta ve çeşitli şekerler olmak
üzere iyi kalitede sindirilebilen
lifli maddeler de içeriyor. 100
gram yenebilir kestane ortalama
olarak 160 kcal enerji sağlıyor.
Kestaneyi nasıl
tüketebileceğinize dair
öneriler ise şöyle: Kestaneleri
pişirmeden önce, keskin bir
bıçağın ucuyla üst taraflarına
derince birer çizik atın.
Mümkünse kısa saplı bir
bıçak kullanın; zira bu, işinizi
kolaylaştırır. Daha sonra
kestaneleri yıkayıp, kurulayın.
Grilde veya sadece üst ızgarası
yanan bir fırında pişirin. Sobanın
üzerinde ya da mangalda da
pişirebilirsiniz. Ayrıca gazlı ocak
üzerinde teflon tavada kestane
kebap yapmanız da mümkün.
Kestanenin de bilinen bir
hikâyesi bulunuyor. Rivayete
göre Güney Avrupa’nın bir
köyünde 4 bin yıllık dev bir
kestane ağacı varmış. Ağaç, 50
metre çapındaki gövdesi ve dev
yapraklarıyla neredeyse tüm
köyü kaplıyormuş. Yapraklarının
adalet dağıttığına inanılan ağaç
için, “200 kişilik şövalye ordusu”
deniyormuş... Bu hikâyeye
sebep olan ağacın yüceliği midir
yoksa aşk iksiri midir bilinmez
ama kestanenin kış aylarına
en çok yakışan yiyecek olduğu
kesin…
detaylı bakış
in details
1...,42,43,44,45,46,47,48,49,50,51 53,54,55,56,57,58,59,60,61,62,...100
Powered by FlippingBook