Dergi Bursa Aralik 2015 - page 47

45
Antik çağda kutsal sayıldığı için
saraylarda verilen şölenlerin
baş tacıydı kestane. O kadar
çok kaynakta ismi geçiyor ki
insanoğlunun bu lezzete ne
kadar düşkün olduğu kolayca
anlaşılabiliyor. Haksız da
değiller hani. Bir düşünün kış
gecelerini. Kestane hayatımızın
tam ortasında. Belki de dün
akşam yediniz. Kokusu tüm
evi sardı. Ya da geçtiğimiz
gün yolda yürürken “kestane
kebap, yemesi sevap” diye
seslenen bir kestaneciye
rastladınız. Bayramda uzaktaki
yakınınızı ziyarete giderken
yanınıza Bursa’nın pek meşhur
kestane şekerini de alıp gittiniz.
Sonra hep birlikte afiyetle
yediniz. Hafta sonu İnkaya
Çınarı’na çay içmeye gitmişken,
bir kilo kestane alıp evde
sobanın üstünde ya da fırında
pişirdiniz…
En çok ne hoşuna gider
insanların kestane ile ilgili? Tabi
ki soba üzerinde ya da tavada
çıtırdayan kabuklarını izlemek…
Bütün eve dolan iştah kabartıcı
kokusuyla ailece geçirilen
gecelerin baş tacı olur kestane.
İnsanoğlunun bala batırarak
tatlıya dönüştürüp yediği ilk
meyvelerden biri olan kestane,
kelimenin her anlamıyla bir
vitamin ve mineral deposu. Kış
mevsiminin olumsuz şartlarına,
fiziksel ve zihinsel yorgunluklara
karşı paha biçilmez bir sağlık
kaynağı. Potasyum, fosfor,
Chestnut was the crown of all at
the palace feasts of the ancient
age because it was thought to
be sacred. It is referenced in
so many sources that one can
easily understand how fond
human beings are of its taste.
And this fondness is quite
justifiable. Think of the winter
nights. Chestnuts are in the midst
of our lives. Maybe you just had
one last night. Its scent filled up
the entire house. Or maybe you
came across a chestnut seller
on the street a few days ago who
was shouting, “chestnut kebab,
a joy to eat”. Perhaps you bought
the famous chestnut candy of
Bursa to take with you as a gift
to your loved ones during the
religious holidays. And you ate
it with them with real pleasure.
Maybe you bought a kilo of
chestnuts during the weekend
when you went to Inkaya
Sycamore to have some tea and
you cooked them on the stove or
the oven at home…
What do people like the most
about chestnuts? The answer
to this question is of course
to watch the crunching of the
chestnut crusts on the stove or
in the pan… Chestnuts are the
favorite of the whole family with
their savory scent that fills the
entire house. Chestnut is one
of the first fruits that mankind
has sweetened by dipping
into honey and it is a vitamin
and mineral storehouse. It is
a priceless source of health
against the negative conditions
of the winter as well as to
physical and mental fatigue.
Chestnut contains potassium,
phosphorous, magnesium,
1...,37,38,39,40,41,42,43,44,45,46 48,49,50,51,52,53,54,55,56,57,...100
Powered by FlippingBook