Dergi Bursa Aralik 2015 - page 58

56
bıçakçılık… Eserinin
üzerine imzasını atan bıçak
ustaları, geçmişin usta
demircileriydi. Orhan Gazi’nin,
Yıldırım Bayezid’in adıyla
anılan kılıçları, baltalarının
ustaları, Bursa bıçaklarının
pirleriydi. Osmanlı’nın ilk
yedi padişahının, Beyazid
ile Timur arasında geçen
çetin savaştaki on binlerce
askerin kullandığı tüm silahlar
Bursa’nın demirci, bıçakçı
ustalarının elinden çıkmış
sanat eserleriydi. Çanakkale ve
Kurtuluş savaşlarında savaşan
askerlerin de silah ihtiyacı yine
Bursa’daki ustalar tarafından
karşılanmıştı. Orhangazi Cami,
Ulu Cami, Yeşil Külliyesi,
Yıldırım Külliyesi gibi Bursa’da
yapılmış ilk eserlerindeki
demir parmaklıklar, kapılar,
destek demirleri de yine Bursa
demircilerinin elinden çıkmıştı.
“Söyle Yeşil Bursa’yı,
tanıdın mı ustayı?”
Yapılırken türlü işlemlerden
geçen Bursa bıçağının en
özgün özelliği keskinliği ve
ona bu keskinliğini kazandıran
çeliğiydi. Geleneksel Türk
kılıcını örnek aldığının kanıtları
ise “Söğüt Yaprağı”, “Yılan
Dili” gibi isimlerle anılan bel
bıçakları. Saplarında kullanılan
ardıç ve benzeri kıymetli ve
az bulunan ahşaplar, geyik,
teke, koç, manda boynuzları
Masters in Bursa also provided
weapons for soldiers during
Gallipoli Campaign and Turkish
War of Independence. The rails,
gates and sills on and in first
Ottoman buildings in Bursa, such
as Orhangazi Mosque, Grand
Mosque, Yeşil Külliye and Yıldırım
Külliye, were formed in the hands
of blacksmiths in Bursa.
“Tell about Green Bursa.
Could you spot the
master?”
Bursa knife undergoes various
processes during production;
its most peculiar characteristic
is sharpness, which comes from
the steel. These knives ground
on traditional Turkish swords, as
is seen on belt daggers called
“willow leaf” and “snake tongue”.
Another feature of Bursa knives
is juniper and other rare wooden
material, as well as horns of deer,
goat, ram and water buffalo,
used on the haft. Since the
beginnings, handle and blade of
Bursa knives have various motifs
and patterns; these figures were
engraved with gems and metals.
Knife makers indicated size of
blade with the number of stars
they carved on it, before marking
their names and signature.
Another striking feature of Bursa
knives was the flexibility of blade
steel. Flexibility was an indicator
of how skillful the master was,
and another distinctive trait of
Bursa knives. Today, people
can have their names carved
on Bursa knives; in the past,
however, they were signed with
symbols of their masters. Points,
dashes, stars and crescents on
bursa dokusu
bursa motifs
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,...100
Powered by FlippingBook