122
Kısa kısa...
*
Bursa mis kokulu ve lezzetli çilekleri
ile meşhur. Ayrıca küçük, pembemsi
rengiyle damaklara şenlik özel bir çilek
türüne sahip… Özellikle Uludağ’da
sıkça rastlanan dağ çilekleri nedeniyle
tüm Bursalılar çok şanslı…
*
Çileğin dünyada yaklaşık 600 çeşidi
olduğu biliniyor. Ülkemizde 6 çeşidi
üretilen çileğin %50’si Bursa’dan…
Çilek, hem taze olarak tüketilebilen,
hem de reçeli yapılıp uzun süre
saklanabilen haddinden fazla lezzetli ve
hoş kokulu meyvelerin önde gidenidir.
*
Üretilmesi kadar, uygun koşullarda
tüketiciye ulaştırılması da önem taşır.
Toplandıktan 48 saat içinde satışa
sunulsa bile çileğin besin değerinin
yarısı gider.
*
Tepesindeki yaprak kısmını
koparmayarak çileğin dayanıklılığını
artırabilirsiniz.
*
Çilek kansere karşı koruyucu ve
ilerlemesini önleyici özellikler taşır.
*
Çilek tam olgunlaştıktan sonra
toplanmalıdır. Muz ve benzeri meyveler
gibi dalından koparıldıktan sonra
olgunlaşma özelliğine sahip değildir.
Hemen tüketmeyeceğiniz zamanlarda
çileği alıp buzdolabında bekletmemeye
dikkat edin.
*
Çileği saklamak zorunda kaldıysanız,
alüminyum folyo üzerine tek tek dizip,
havasını alıp folyoyu kapatın ve buzluğa
atın. Folyo yapmadan önce buzlu suda
iyice yıkayın, saplarını temizleyip kâğıt
havlu ile kurulayın.
*
Cildinizdeki sivilce ve aknelere iyi
gelir.
*
Çilek idrar söktürücüdür, romatizma
ve gut hastalığı ağrılarının azalmasını
sağlayabilir.
*
Bağırsak kurtlarının atılmasına
yardımcı olan çilek, aynı zamanda ateş
düşürür. Hatta iştah açması ile bilinir.
*
Satın alırken yaprakları koyu yeşil
olanları seçin. Bu işinize yarayacaktır,
emin olun.
*
Çileği taze olarak tüketeceğiniz
gibi onu reçel, marmelat, komposto,
dondurma, şıra, şarap, şampanya ve
likör yapımında da kullanabilirsiniz.
*
Gülgiller ailesinden sürüngen bir bitki
olan çileğin ülkemizde ormanlarda
kendiliğinden yetişen orman çileği
türünün yanı sıra, Osmanlı çileği,
Arnavutköy çileği, Karadeniz Ereğlisi
çileği gibi çeşitleri de bulunuyor.
*
Bağışıklığı güçlendiren çilek besin
değeri yüksek bir meyve. Ayrıca çocuk
felcini, ağızda ve deride yaraların
oluşmasını önler.
sağlıklı gıda
1...,114,115,116,117,118,119,120,121,122,123 125,126,127,128,129,130,131,132,133,134,...140