126
keyfi yerinde
M. Melih Karaer
Uludağ’da sucuk ekmek yerken ya da
kayak sonrası şömine başında ısınırken
aklımıza o gelmez mi? Dostlarınız,
sevdikleriniz yanınızda; güne, kayağa
ve kara ait sohbetlerinize eşlik etmez
mi? Sıcak şarap içinizi ve sohbetinizi
ısıtır, günün yorgunluğunu alır, güzel
bir akşama hazırlar sizi. Tabi kararında
içilirse...
Bu keyifli şarabın tarihi bir hayli
eskilere uzanır. Tarih boyunca değişik
milletler tarafından değişik usullerle
tatlandırılmaya çalışılan şarap,
günümüz şekline en yakın halini 17.
yüzyılda İngiltere’de alır. 1970’lere
kadar süren bir uygulamaya göre
donanmada askerlere tayın olarak rom,
su, limon suyu ve şekerden oluşan
“grog” adı verilen bir içki dağıtılırdı.
Sıcak ülkelerde soğuk olarak tüketilen
bu içki İngiltere’nin yağmurlu ve soğuk
hava şartlarında ısıtılarak içilmeye
başlandı. İskandinavlar bu tarifi biraz
daha değiştirip “glogg” adını verdiler.
1 küçük şişe votka, 5 adet kabuk
tarçın, 20 adet karanfil, 2-3 adet kuru
zencefil, 1 adet kakule, 2-3 portakalın
kabuğunu karıştırıp serin bir yerde
bekletip, glogg yapmak istediklerinde
ise, bu malzemeyi süzerek, sıvı kısmı
1 şişe kırmızı şarap, 2-3 yemek kaşığı
toz şeker ve 1 çubuk vanilya ile
karıştırırlardı. Soğuk Alman şatoları da
bu tarifle ısındı yıllarca.
Romantik kış akşamlarında; kanımızı ısıtacak,
keyifli bir içecekten söz etmek istiyorum bu
kez sizlere. Sıcak Şarap. Özellikle soğuk
geceler için biçilmiş kaftan…
Karlı gecelerin
sıcak dostu
1...,118,119,120,121,122,123,124,125,126,127 129,130,131,132,133,134,135,136,137,138,...140