127
Sadece kırmızı şarap mı?
Genellikle kırmızı şarap kullanılarak
yapılan sıcak şarap Yugoslavlar
tarafından beyaz şarap ve çay
kullanılarak hazırlanır. Bunun için dörtte
üç ölçü beyaz şaraba, dörtte birçok
koyu olmayan çay eklenir. Karışım bal
ve limon suyu ile tatlandırılıp sıcak
içilir. Nepallıların çaylı sıcak şarap tarifi
ise şöyle: Demli, koyu bir çay pişirilir,
bardağın dörtte üçü kırmızı şarapla
doldurulur. Bardak başına 3 çorba
kaşığı şeker ilave edilip kaynar çayla
üzeri tamamlanır. İçine bir dilim limon
atılarak içilir. Kolayca yapılabilen sıcak
şarabı siz de deneyebilirsiniz.
Püf noktaları
* Orta derecede kaliteli kırmızı şarap
tercih edilmeli, yıllanmış şaraplar
kullanılmamalıdır.
* Kullanacağınız tencere küçük ama
derin bir teflon tencere olmalı ve
karışım en küçük ocağın en kısık
ateşinde ısıtılmalıdır.
* Kesinlikle kaynama sıcaklığına
ulaşılmamalıdır. Aksi takdirde şarabınız
kesilmiş gibi acı bir tat verebilir ve
alkolü uçabilir.
* Tarçın ve vanilya çubuk olarak
atılmalı, toz baharatlardan
kaçınılmalıdır. Bu hem daha berrak bir
karışım elde etmenizi sağlayacak, hem
de şarabın içimini kolaylaştıracaktır.
* Servisi cam kupa ve ya kadehlerde
yapabilir; beyaz veya sarı leblebi ya da
kestane ile sevdiklerinize sunabilirsiniz.
Sıcak şarabı şişeli halde hazır
üretmekte olan şarap üreticileri olduğu
gibi, toz halde aldığınız şaraba katıp
ısıtarak içebileceğiniz çözümlerde
piyasada artık bulunabiliyor.
Ancak eminim hiçbiri sizin kendi
ellerinizle yapacaklarınız kadar güzel
olmayacaktır.
Keyif ve ağız tadı dileklerimle.
Malzemeler
1 şişe kırmızı sek şarap
1-2 adet çubuk kabuk tarçın
1 adet çubuk vanilya
1 adet elmanın kabuğu
1 adet portakal
8 adet karanfil
1 adet 4’e bölünmüş muskat
1/2 adet limon kabuğu rendesi
7-8 tane esmer şeker
1/2 su bardağı su
Hazırlanışı
1. Yöntem: Suyun içine şekerleri ekleyip
kaynatın, sonra soğumaya alın. Daha
sonra portakalın üzerine karanfilleri
saplayın ve diğer bütün malzemelerle
birlikte tencereye koyun. Dilerseniz
soğuk şaraba baharatları önceden
ekleyip biraz beklettikten sonra
ateşe verebilirsiniz. Böylece şarabın
uyanmasını sağlamış olursunuz. Kısık
ateşte ısıtın. Kesinlikle kaynatmayın,
aksi halde alkol buharlaşacaktır. Yeteri
kadar ısınınca servis yapabilirsiniz.
2. Yöntem: Kırmızı şarabı çok kısık
ateşe koyun. Isınmaya başlayınca
diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
Kaynamamasına dikkat edin. Yeteri
kadar ısınınca servis yapabilirsiniz.
Alternatif: Şeker yerine bal kullanarak
değişik tatları deneyebilirsiniz. Ayrıca
keyfinize göre vişne suyu katarak
ve zencefil, kakule gibi malzemeler
katarak da sıcak şarap yapabilirsiniz.
Servis yapmadan önce tadına bir
bakın; eğer alkolün az olduğunu
düşünüyorsanız çok az votka
ekleyebilirsiniz. Ama sıcak şarapta
yüksek alkol beklentisi olmamalıdır.
1...,119,120,121,122,123,124,125,126,127,128 130,131,132,133,134,135,136,137,138,139,...140