Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Bursa’da klasik bir aşk hikâyesi

 

Aşkın ve müziğin kavuştuğu, müzik âşıklarının buluştuğu şehir Bursa. Aşkın sanatla, sanatın aşkla olan bağını kentin her köşesinde hissetmek mümkün. Geçmişi aşkla, sanatla, tarihe geçen ilklerle dolu, Türkiye’nin ilk bölge orkestrasının burada bulunması elbette tesadüf değil…

“Müziğin ruhunu, aşktan başka bir şeyle anlatamam.” demiş Alman opera bestecisi Richard Wagner. Bursa’da ilk kez bir senfoni orkestrası oluşturulması fikri de işte böyle güçlü bir aşktan doğmuş. 90’lı yıllarda bu yola çıkan ve yıllar boyu emek veren, yürekleri müzik aşkıyla dolu isimler sayesinde atılan küçük bir adım büyümüş, büyümüş ve yıllar içinde ilerleyerek kocaman bir orkestraya dönüşmüş. Bu işin ilk adımlarını atanların bir kısmı artık aramızda olmasa da hayatta kalanlar sahip çıkmış geride kalan bu aşk hikâyesine… Sanatın sınırsızlığı ve müziğin evrensel birleştiriciliği ile çıkılan bu yolda bugün; yıllar boyu verilen emeklere her gün bir yenisi daha ekleniyor, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ekibi ve Bursalı sanatseverlerin varlığıyla Bursa’da Klasik Müzik hak ettiği değeri görüyor.

90’lı yıllarda kurulan bir hayal ile başladı her şey. Uludağ Üniversitesi’nin akademisyenlerinden Ramazan Akkuş, Abdullah Uz ve İsmail Göğüş, dönemin rektörü Ayhan Kızıl, yardımcısı Erkan Oğul ve Orhan Özcan’ın bu hayali sahiplenip plâna dönüştürmek için kolları sıvamasıyla atıldı ilk adımlar. Önce 1995’te, Uludağ Üniversitesi bünyesinde, “Yaylı Çalgılar Oda Orkestrası” kuruldu. Aynı dönemde yeniden yapılanan Bursa Filarmoni Derneği, Oda Orkestrası’nı geliştirmek için neler yapılabileceği konusunda bir arayış içindeydi. Bir yıl sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “Nefesli ve Vurmalı Çalgılar Topluluğu”. Bu iki topluluk arasındaki aşktan doğdu Bursa’nın senfoni orkestrası. Dünya müzik tarihinde bir ilk gerçekleşti ve üniversite ve belediye desteğiyle bu iki grup birleştirilerek, düzenli konserler veren “Bursa Senfoni Orkestrası” kuruldu. Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Prof. Dr. Ayhan Kızıl ve Orkestra Şefi Prof. Hikmet Şimşek de bu oluşumun kurucusu olduğu kadar koruyucusu olma görevini üstlendiler. Hatta 90’lı yılların sonundaki çabaları ve girişimleri sonucunda, Bursa Senfoni Orkestrası 1999’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanarak “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası” haline geldi. Böylece Bursa’nın senfoni orkestrası; Türkiye’nin 6. Devlet Senfoni Orkestrası ve hem ilk hem de tek Bölge Orkestrası unvanlarını kazandı. 90’lı yıllardan bugüne dek el ele veren Bursa Filarmoni Derneği ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, müzik gönüllülerinin ve Bursalıların da desteğini alarak Bursa’da çok sesli müziğin, klasik türde müziğin gelişmesi, sevilmesi daha çok kişiye ulaşması için çabaladı. Artık yapılması gereken, böyle güzel unvanlarla dolu emanete sahip çıkmak ve Bursa’nın bu özel topluluğunu yarınlara taşımaktı.

İlklerin orkestrası

Geçen yıllar boyunca birçok ilke imza attı Senfoni Orkestrası. Türkiye’den, dünyadan en önemli isimleri Bursalılarla buluşturdu. Yıl boyunca her Perşembe Merinos’taki Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yüzlerce insana seslendi. Bununla yetinmedi ve bir senfoni orkestrası olarak daha önce yapılmayan işlere imza attı. Örneğin düzenli olarak gerçekleşen perşembe konserlerini, yerel kanal aracılığıyla her pazar yeniden sundu Bursalılara. Ayda bir kez de TRT aracılığıyla tüm Türkiye’ye. Türkiye’nin ilk kadın Şefi İnci Özdil’ ile çalıştı yıllar boyunca. 2008’de çekilen “Tek Notalık Adam” isimli kısa filmin hem müziklerini yaptı hem de filmde oyuncu olarak yer aldı. Böylece bir ilk daha gerçekleşti ve Bursa Senfoni Orkestrası bir filmde rol alan ve bu alanda ödüller kazanan ilk orkestra oldu. Oyunculuk yeteneğini bir alanda daha kullanarak, çocuklara ve genç kuşaklara hitap etmesi için hayata geçirdiği eğitim konserleri projesi dâhilinde 16.000 çocuğa “Yaramaz Notalar” isimli senfonik bir oyun sergiledi. 2012’de “Donizetti Klasik Müzik Ödülleri” kapsamında “Yılın Orkestrası Ödülü”ne layık görülen ilk ve tek devlet orkestrası oldu. İdil Biret’i sık sık ağırlayan, hatta bu yıl açılış programını onunla yapan Senfoni Orkestrası, bir başka ilkini de Biret’in de ortak olduğu proje ile gerçekleştirdi. Biret’in konser biletlerinin bir kısmını “tam kuyruklu piyano” alımı için kullandı. Bir sonraki yıl Biret’in Bursalılara verdiği muhteşem konser, bu piyano ile oldu. Bursa Senfoni Orkestrası ayrıca  “şehirdeki tek uluslararası niteliğe sahip sanat kurumu” olma özelliğine de sahip ve bu özelliğiyle hayli yüksek olan seyirci sayısı her geçen gün biraz daha artıyor.

Bursa’nın “Tek Notalık Adam”ı

  • Film, İspanyolların “Cine Elche Film Festivali”nde, 1400 kısa film arasından 82 film arasında 32 yıldır yalnızca İspanya’nın aldığı “En İyi Film” ödülünü kazandı. 
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Los Angeles Uluslararası Kısa Film Festivali’nde festivale başvuran 3200 film arasından seçilen 210 filmle beraber finale kalarak bu festivale seçilen ilk Türk filmi oldu.
  • Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenirken başrollerinde Şehsuvar Aktaş ve tiyatro oyuncusu Sanem Öge bulunuyor.
  • Tek işi orkestrada konser boyunca zille tek nota çalmak olan bir adamın seyirciler arasındaki kıza duyduğu aşkın hikayesini anlatıyor.
  • Filmde kullanılan ve bütün bir eser boyunca sadece bir kez zil sesinin duyulduğu eser Çek bestesi Antonin Dvorak’ın 9. Senfonisi’ydi.
  • 13 dakikalık kısa filmin hazırlığı 3 yıl çekimi ise 6 gün sürdü.

Çok sesli resmigeçit

Ödüllerle, başarılarla, ilklerle geçen tarihinde hem Türkiye’den hem de dünyadan alanında büyük başarılara imza atmış birçok önemli isim ağırladı Bursa’nın senfoni orkestrası. E. Tabakov, A. Rudın, B.Fromanger, T.Strugala, H.Grıffıths, G.Aykal, R.Gökmen, Suna Kan, Fazıl Say, A. Erduran, A. Sarıca, A. Baran, G. Onay, Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Genco Erkal, Valerie Oistrakh, Shlomo Mintz, Vanessa Mae, Alexander Markov, Gilles Apap, Soyoung Yoon, Roman Kim, Petr Wagner, Wenzel Fuchs, Jiri Barta, Peter Bruns, Rafael Wallfısch, Stefan Schilli, Maurice Steger, Isabella Van Keulen, Roby Lakatos, Klazz Brothers, George Dalaras, The Swingle Sıngers, The Glass Duo… Farklı ülkelerde turnelere çıktı. İlk yurt dışı turnesi için 2006’da Suriye’ye, daha sonra Bulgaristan ve Polonya’ya gitti, Rodos’ta Türk & Yunan Dostluk ve Barış konseri verdi. Bursa Senfoni Orkestrası; geleceğe yönelik çalışmalarıyla, turne organizasyonlarıyla, projeleriyle, etkinlikleriyle, düzenli konserleriyle, müziğe gönülden, büyük bir aşkla bağlı insanlarla ve Bursalı sanatseverlerin desteğiyle uzun yıllar hayatta ve ayakta kalacak.

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu