Dergi Bursa Ekim-Kasım 2011 - page 114

112
bursa mutfağı
M. Ömür Akkor
Mutfak Araştırmacısı
ESKİDEN kimse kışın patlıcan veya
domates alıp yemeğe koymazdı.
Zaten yaz sebzeleri de kışın
bulunmazdı. Evlerinin kilerleri
eylül ve ekim aylarında yavaş
yavaş dolmaya başlardı. Tüm kışa
yetecek konserveler, turşular,
meyve kompostaları ve yaz güneşinde
kurutulmuş sebzeler kilerlerde renk
cümbüşü yaratırdı. Bu yazımda
size kış için hazırlanan bu ürünlerle
yapılan eski yemeklerden tarifler
vermek istiyorum. Siz de bu kışa
hazırlık yapmak için semt pazarına
gidip sebzelerinizi seçerek işe
başlayabilirsiniz... 
Bursa’da kış
hazırlıkları…
Bugün konserveleri, dondurulmuş ya da hormonlu
gıdaları yemeyi tercih etsek de, eski zamanlarda durum
böyle değildi... Kış mevsimi yaklaşırken evin beyleri
kışlık yakacak, giyecek vs hazırlıkların yaparken; evin
hanımları da tüm kış yenilecek olan konserveleri,
turşuları ve salçaları hazırlamaya koyulurdu.  
KURU DOMATES KIZARTMASI
Bir kilo kurutulmuş domates
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
Kurutulmuş domatesler yaklaşık 2 saat ılık suda bekletilerek
hem yumuşaması hem de tuzunun giderilmesi sağlanır. Bu
arada bir defada suyu değiştirilir. Daha sonra una bulanan
domatesler kızgın yağda kızartılarak peçete üzerinde servis
tabağına alınır.
* Tarifler, İş bankası kültür yayınları, Bursa Mutfağı, M.Ömür
Akkor, Mart 2009, İstanbul
1...,104,105,106,107,108,109,110,111,112,113 115,116,117,118,119,120,121,122,123,124,...132
Powered by FlippingBook