Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Bu toprakların en şen lezzetleri

 

Kestane, şeftali, zeytin, incir, dağ çileği, armut, domates… Bursa’nın dört bir yanına dağılmış ve en güzeli, en lezzetlisi ancak Bursa’da bulunabilecek olan, Bursa’yla anılan tatlar Bursa’daki festivallerin, şenliklerin de başkahramanları…

 Bursalılar yemeyi içmeyi olduğu kadar bir arada olmayı, paylaşmayı ve eğlenmeyi de çok severler. Bu özellikleri bir araya getirip düzenlenen organizasyonların değerini de ancak Bursalı olmanın ayrıcalığına sahip olanlar bilir. Osmangazi’den İnegöl’e, Mudanya’dan Orhaneli’ye Bursa’nın her köşesinde ayrı bir lezzet gizlidir. Bunu bilen, koyunlarında büyüyen tatlara sahip çıkan ilçeler de o tatların adına yıllardır festivaller, şenlikler düzenleyip yüzlerce, binlerce insanı bir araya getiriyor, aynı lezzetler etrafında buluşturuyorlar. İlçelerde yaşayanlar, festivaller şenlikler için gelen misafirleriyle eğlencelerini, mahsullerini, sohbetlerini, müziklerini, danslarını, adetlerini, mutluluklarını paylaşıyorlar. Bu hem eğlenceli hem de yemeli – içmeli etkinliklere katılanlar belki daha önce hiç gitmedikleri yerlere gitme, hiç tanışmadıkları insanlarla samimi sohbetler etme, hiç yaşamadıkları hayatlar görme, daha iyisini başka yerde bulamayacakları tatlarla tanışma fırsatı buluyorlar. Karacabey’in domatesi, Gemlik’in zeytini, Büyükorhan’ın çileği, Yıldırım’ın ahududuları ve daha niceleri… Her biri büyük ilgi gören, her yıl belirli tarihlerde düzenlenen bu festivallerde misafirleriyle buluşmak için sabırsızlanıyor.

Büyükorhan – Çilek Festivali (Haziran, Ağustos)

Yörüklerin diyarı Büyükorhan’ın 4 büyük yaylasından biri olan Görecik Yaylası her yıl haziran ve ağustos aylarında ilçenin meşhur çileği ile şenleniyor. Bölgenin en lezzetli çilekleri Yörük ve Türkmen Şenliği ile birlikte sahneye çıkıyor. Bursa’nın dört bir yanından gelen misafirler “Çilek Festivali” kapsamında hem çileğe hem de eğlenceye doyuyorlar. Bölgenin tertemiz havası, size hem yıl boyu yetecek oksijeni depolamanız hem de tadı damağınızdan gitmeyecek Büyükorhan çileklerinden tatmanız için kaçırılmaması gereken bir etkinlik.

Gemlik – Gemlik Zeytini Festivali (Ekim, Kasım)

Bursa’nın en genç festivallerinden biri olan Gemlik Zeytini Festivali, ilk kez geçen yıl 5 – 6 – 7 – 8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu yıl ise 21 – 22 – 23 Ekim’de yapılacağı duyurulan festival için hazırlıklar başladı bile. Gemlik’in meşhur zeytinini duymayan, tatmayan kalmasın diye düzenlenen, zeytinin hem adı hem tadı etrafında yüzlerce, binlerce insanın toplanmasını sağlayan festivalin adı “Gemlik Zeytini Festivali” olarak anılıyor. Çünkü Gemlik zeytini, 2003 yılından bu yana Türk Patent Enstitüsü tarafından “coğrafi işaret” olarak tescilli. Onu diğer zeytinlerden ayıran, kendine has özel bir logosu bile var.

İnegöl – Ayçekirdeği Festivali (Eylül)

Tadı Bursa’nın sınırlarını aşmış olan İnegöl Köftesi, ilçenin en meşhur tadı olarak bilinse de önemli bir tarım potansiyeline sahip olan İnegöl’ün altın sarısı bir değeri daha var: Ayçiçeği. İlk kez 2007 yılında gerçekleştirilen “Ayçekirdeği Festivali” İnegöl Tarım Fuarı’nın da temellerini attı. Bu yıl 24-27 Eylül tarihlerinde yapılan festival her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin farklı şehirlerinden katılımcılarla şenlendi ve yoğun bir ilgiyle karşılandı.

 

Mudanya – Lezzet zamanları (Mayıs, Eylül)

Kara inciriyle, zeytiniyle türlü türlü lezzetleriyle Mudanya’nın eğlenceleri bitmiyor. Öyle ki ilk kez 2014’te düzenlenen “Mudanya Lezzet Şenliği”nde hepsi tek bir çatıda toplandı. Her yıl düzenli olarak yapılması planlanan bu şenlikte oyunlar, yarışmalar düzenleniyor tadımlık ve doyumlu stantlar kuruluyor. Uluslararası olarak düzenlenen etkinlikte ünlü isimler de katılımcılarla buluşturuluyor. Tonlarca üzümün boy gösterdiği Çağrışan Bağbozumu Şenliği de bu lezzet festivalleri kapsamında yapılırken, Mudanya – Akköy de incirlerle renkleniyor.

Osmangazi – Siyah İncir Festivali, Üzüm Festivali (Eylül)

Bursa’da 2000 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen bir lezzet içerikli festival de Siyah İncir Festivali. 24 köyde yetişen ve “Bursa Karası” olarak da anılan siyah incir her yıl eylül ayında Ovaakça’da görücüye çıkıyor. Aynı şekilde Türkiye’nin en güzel üzümlerinin yetiştiği Karabalçık Köyü’nde 2014’ten beri Üzüm Festivali düzenleniyor. Üreticilerin mahsullerini yarıştırdığı bu festivallerle Bursa’nın verimli topraklarından çıkan ürünler dünyaya açılıyor.

Cumalıkızık – Uluslararası Ahududu Festivali (Haziran – Temmuz)

Tarihi sokakları, otantik dokusu ile Bursa’nın gözbebeği Cumalıkızık’ta son iki yıldır uluslararası çapta bir festival düzenleniyor. Bölgenin meşhur ahududuları bu festivalle tüm dünyaya tanıtılıyor. Rengârenk görüntülere sahne olan ve ünlü sanatçıların da katılımıyla gerçekleşen festival her yıl yerli-yabancı konuklarla şenleniyor. Bir yandan Dünya Mirası Cumalıkızık’ın lezzetli ahududuları tanıtılırken diğer yandan düzenlenen yarışmalar, sergiler, oyunlarla festival anılarda silinmeyen izler bırakıyor.

Yenişehir – Uluslararası Altın Biber Festivali (Eylül)

Yenişehir ilçesinde ilk kez 2014 Eylül ayında düzenlenen Uluslararası Altın Biber Festivali’nde bölgenin adı ve tadı dünyaca bilinen biberler festival boyunca konserler, sergiler, danslar, yarışmalar ve eğlence dolu etkinlikler eşliğinde katılımcılarla buluşturuluyor. Tadıyla, kokusuyla kendini diğer biberlerden ayıran Yenişehir biberi için düzenlenen festival, Yenişehir’in kurtuluş günü olan 8 Eylül coşkusunu da barındırıyor.

 

Nilüfer – Şeftival, Enginar Buluşması, Ürünlü Biber Şenliği, Akçalar İncir Festivali, Misi Yerel Lezzetler Şenliği (Mayıs, Ağustos, Eylül)

İlk kez geçen yıl yapılan Şeftival, 9 yıldır gerçekleştirilen Enginar Buluşması, Ürünlü’deki Biber Şenliği, Misi’nin Yerel Lezzetler Şenliği… Bursa’nın bitmek tükenmek bilmeyen lezzetlerine, Nilüfer’de de ardı arkası kesilmeyen festivaller, şenlikler düzenlenmeye devam ediyor. Bu etkinlikler kapsamında kurulan stantlar katılımcıları en kaliteli ürünlerle, yerel lezzetlerle buluştururken, düzenlenen eğlenceler, yarışmalar hafızalara kazınacak güzellikte anlar ve heyecanlar yaşatıyor.

 

Mustafakemalpaşa – Çeltikçi Salçalık Yağ Biberi Kültür ve Sanat Festivali (Eylül)

Adını verdiği, adı da tadı da ülke sınırlarını aşan tatlısıyla tanınan Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi beldesindeki meşhur biberler, 8 yıldır, her eylül ayında “Çeltikçi Salçalık Yağ Biberi Kültür ve Sanat Festivali” adı altında 3 gün süren eğlencelerin başrolünde. İlki 2009’da gerçekleştirilen festival kapsamında her yıl güzellik yarışması bile düzenleniyor.

Gürsu – Kültür Sanat ve Armut Festivali (Ağustos)

Türkiye’nin armut üretiminin dörtte birini gerçekleştiren Gürsu ilçesinde yaklaşık 20 yıldır, düzenli olarak “Armut Festivali” yapılıyor. Geleneksel hale gelen ve bölgenin kıymetlisi Deveci armutlarını katılımcılarıyla buluşturan festival 5 gün boyunca konserler, yürüyüşler, yarışmalar ve türlü eğlencelerle dolu. Hatta binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerde, kasaları ağızlarına kadar armutla dolu traktörlerden halka tonlarca armut dağıtılıyor.

 

Orhangazi – Zeytin ve Turşu Festivali (Kasım)

Bursa’nın en uzun soluklu festivalinin yapıldığı ilçesi Orhangazi. 1978’den beri devam eden Zeytin Festivali… Bölgede ayrıca son iki yıldır da Turşu Festivali yapılıyor. Mehter Takımı’nın yüzlerce yıl önceden gelen zafer seslerinin duyulduğu, yöreye özgü halk oyunlarının coşkusunun yaşandığı, zeytinin bin bir halinin tadıldığı Zeytin Festivali ve Gedelek’teki Turşu Festivali, her yıl gördüğü ilgiye bakılırsa uzun yıllar daha devam edecek gibi görünüyor.

 Orhaneli – Karagöz Çilek ve Kiraz Festivali (Haziran)

Çeyrek asırdır kutlanan bir festival de Bursa’nın Orhaneli ilçesinde gerçekleştiriliyor. Her yıl içeriği genişletilen festival, yaklaşık 25 yıldır Karagöz Kültür Şenliği’ni ve Türkiye Yörük – Türkmen Şöleni’ni de içinde barındırıyor. İlçenin meşhur çilekleri, kirazları bu organizasyonda sahneye çıkıyor. En güzel mahsuller birbirleriyle yarışıyor, her yıl mayıs ya da haziran aylarında düzenlenip, 2 gün süren eğlencelerde yöre halkı da konuklar da hem bölgenin temiz havasının hem de lezzetlerinin tadına varıyor.

 Lezzet Şenliği

Karacabey – Ihlamur Festivali, Domates Festivali (Ağustos)

Bursa’nın en kırmızı, en lezzetli, mis kokulu domateslerini yiyebileceğiniz ilçesi, leyleklerin misafirhanesi Karacabey’de her yıl Domates Festivali gerçekleştiriliyor. Karacabey ayrıca kentin mis kokulu akciğerleri, Ihlamur Ormanları’na da sahip çıkıyor. Dünyanın en büyük ıhlamur ormanlarına sahip olan Bursa’da ilki bu yıl 11-14 Ağustos tarihleri arasında yapılan Ihlamur Festivali de başladı. 4 Gün süren festival kapsamında Yeniköy’de buluşan katılımcılar, Ihlamur Ormanları’nın “hayat iksiri” olarak da anılan mis kokulu havası ile buluştu.

Kaynaklar: (Researches) Büyükorhan Belediyesi, Gemlik Belediyesi, İnegöl Belediyesi, Karacabey Belediyesi, Mudanya Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi

Başa dön tuşu