Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Yarım asırlık Bursa coşkusu

 

 Uluslararası Bursa Festivali, Bursa’nın yarım asırlık geleneği… Yalnızca Bursa’nın değil aynı zamanda Türkiye’nin de en uzun soluklu etkinliği… Bu yılki 55. yaş gününü 16 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında kutlayacak olan festival, Bursa ile bütünleşmiş bir kültür sanat hareketi… 

Ahmet Erdönmez
Ahmet Erdönmez

Türkiye’de ara vermeden devam eden kültür sanat etkinlikleri çok azdır. Her yıl düzenlenen bu etkinliklerinin sürdürülebilir olması çok önemlidir. İşte Uluslararası Bursa Festivali, devamlılığı ve sürdürülebilir özelliğinden dolayı Türkiye’nin önemli festivalleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Bursa, Osmanlı topraklarının her bölümünden göç almış bir şehir. Dolayısı ile zengin bir kültür birikimine sahip. Bursa Festivali hazırlanırken bu zenginlik göz önünde tutuluyor. Halk dansları yarışmasında beş kıtadaki ülke temsilcileri Bursa Festivali’nde kültürlerini gösteriyorlar. Ayrıca sahne sanatlarında da Türkiye’nin ve dünyanın önemli sanatçıları ve sahne etkinlikleri yer alıyor.

Dünden yarına Bursa Festivali

Yıl 1962, 7 Eylül’de başlayan festival 1963 yılında 7–12 Temmuz tarihlerine alınıyor; işte o zamandan günümüze kadar da hiç ara vermeden her yıl devam ediyor. 1960’lı yılların en görkemli halk dansları festivali olarak başlayan etkinlik bugünkü içeriği ile Türkiye’nin en prestijli festivalleri arasına girdi. İlk yılları Turizm Tanıtma Derneği, sonra Bursa Belediyesi ve 1988’li yıllarda Bursa Kültür ve Sanat Vakfı organizasyonu ile içeriğini de geliştirerek Bursa halkına hizmet veriyor.

Uluslararası Bursa Festivali bu yıl 55. yılını gerçekleştirecek. Bursa festivalinin dikkat çekici yönlerini incelediğimiz zaman ortaya çok ilginç bir tablo çıkıyor. İlki ve en önemlisi, festivalin 55 yıldır aralıksız devam etmesi. Çünkü 55 yılda Türkiye’de ekonomik krizler, ihtilaller, Kıbrıs Harekâtı, siyasi yönetim değişiklikleri olmasına rağmen festivale hiç ara verilmedi. Türkiye’de yapılan diğer festivalleri incelediğimizde büyük kısmının aralıklarla devam ettiğini görüyoruz. Festivalin ikinci önemli özelliği, 1962 yılında halk dansları festivali olarak başlayan etkinlik 1987 yılında Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması disiplininde düzenlenmesi. Bu düzenleme festivale katılacak ekiplerin oyun kalitesini de yükseltmiş oluyor ve ülkeler festivale katılabilmek için sıraya giriyorlar.

Bursa’nın sanat şöleni

Organizasyonların başarılı şekilde devam etmesinde en önemli etken halkın ilgisinin yanında organizasyon başarısının çok büyük katkısı olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Gazete arşivlerini incelediğimiz zaman bu konulara sıkça rastladığımızı görüyoruz. Bursa Festivali’nin üçüncü önemli özelliği kendini devamlı yenileyerek sürdürmesi. 1990 yılında Bursa Festivali 12 Haziran tarihinde başlatılıyor ve artık o tarihten itibaren festivalde Senfoni Orkestrası, Opera, Bale, Tiyatro, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Caz, Türk Pop Müziği, Yabancı Pop Müziği gibi sanat etkinlikleri ilave ediliyor. Festival 12 Haziran–12 Temmuz tarih aralığında gerçekleştiriliyor. 7–12 Temmuz tarihleri arasında halk dansları festivali aynen devam ediyor. İşte o tarihten günümüze Bursa Festivali bu içerikte gerçekleştiriliyor.

Festivalin bugünkü yapısına baktığımız zaman Türk Müziği ve dünya müziği gösteri sanatlarından oluşan etnik müzik festivali de diyebiliriz. Çünkü dünyanın önemli sanatçıları ve grupları Bursa Festivali içinde yer aldılar. Bursa halkının festivaldeki bu olumlu gelişmelere sahip çıktığını ve desteklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü onlar dünyadaki iyi sanat etkinliklerini izlemek istiyorlar.

Büyüyen ama yaşlanmayan festival

Bursa Festivali’nin dördüncü önemli özelliği de 55 yıldır yerel yönetimlerin desteği ile devam etmesi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu olan Uluslararası Bursa Festivali’ni yıllardır Kültür Sanat ve Turizm Vakfı yürütüyor. Bu açıdan da Bursa’nın kendi çabası ile festivali gerçekleştirmesinin önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Uluslararası Bursa Festivali’nin bugün geldiği durumu değerlendirdiğimiz zaman kentimizin kültür sanat hayatına önemli katkısı olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bursa’da kültür mekânlarının çoğalması ile etkinlik çeşitlerinin de fazlalaştığı gözden kaçmıyor. Kaliteli etkinlikler iyi mekânlarda yapılabiliyor.

Elli beşinci Uluslararası Bursa Festivali’nden geriye doğru baktığımızda kimler gelmiş kimler geçmiş şöyle bir göz atalım; Suna Kan, Gürer Aykal, Barış Manço, Evita Müzikali, Zülfü Livaneli, Emel Sayın, Ajda Pekkan, Timur Selçuk, Nükhet Duru, Muazzez Ersoy, Kenan Doğulu, Sertap Erener, Ahmet Özhan, Sezen Aksu, Müzeyyen Senar, M.F.Ö, Gloria Gaynor, Jose Feliciano, Kubat, Kızılordu Korosu, Goran Bragoviç, Vanessa Mea, Neşet Ertaş, Gipsy Kings, Enrico Mucias, Julio İglesias, Loreena Mckennitt, Emir Kusterica, Ricky Martin, Zara & Kubat, Zaz… Daha ismini sayamadığım çok değerli sanatçılar ve gruplar Bursa Uluslararası Festivali’ne katıldılar. İlhan İrem, The Dıre Straıts Experıence, Candan Erçetin, Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Fuat Saka, Niyazi Koyuncu, Imany, Neşe Karaböcek, Seçil Heper, Seyyal Taner, Semiha Yankı, Nur Yoldaş, Ercan Turgut, Ersan Erdura, İskender Doğan, Bilgen Bengü ise bu yılki 55. Uluslararası Bursa Festivali’ne katılacak sanatçılar arasında yer alıyor.

“Devamlı büyüyen ama asla yaşlanmayan Bursa Festivali” hepimizin gururudur.

55. Bursa Festivali programına ulaşmak için tıklayın

Yarım asırlık Bursa coşkusu
Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu