 
          39
        
        
          Kış gelip, şehrin dört bir yanı
        
        
          bembeyaz olduğunda doğanın
        
        
          bize sunduğu manzaraları
        
        
          izlemeye bayılırız. Ama bir
        
        
          yandan da içimizi ısıtacak
        
        
          bir şeylere, kapıya dayanan
        
        
          soğuklara karşı bizi savunacak
        
        
          çarelere ihtiyaç duyarız.
        
        
          Yeşil Bursa’nın en beyaz
        
        
          zamanlarında, Tabiat Ana’nın
        
        
          kenti beyaz örtüsüyle kapladığı
        
        
          dönemlerde penceremizin
        
        
          kenarından lapa lapa yağan
        
        
          karların gökten süzülüşünü
        
        
          izlemek tarif edilemez bir keyiftir.
        
        
          Bir de biz bu manzaraların tadını
        
        
          çıkarırken bize eşlik eden bir
        
        
          fincan sıcacık salep varsa...
        
        
          Hele ki Uludağ’da soğuk bir
        
        
          havada kayaktan döndüyseniz.
        
        
          Dumanı tüten, her yudumunda
        
        
          içimizi ısıtan, bol tarçınlı sıcacık
        
        
          bir fincan salep.
        
        
          Salep, genel olarak yalnızca kış
        
        
          aylarının vazgeçilmez içeceği
        
        
          olarak anılsa da özünde,
        
        
          çok eski dönemlerde, henüz
        
        
          çay kahvenin bilinmediği ve
        
        
          yeterince yaygınlaşmadığı
        
        
          dönemlerde keşfedilmiş bir
        
        
          çiçek. Orkide ailesine ait, yabani
        
        
          orkidelerin yumru köklerinden
        
        
          elde edilir; hastalıkların
        
        
          tedavilerinde kullanılırdı. 17.
        
        
          yüzyıldan itibaren ise Osmanlı
        
        
          sarayları başta gelmek üzere
        
        
          dünyanın dört bir yanında
        
        
          çeşitli baharatlar eşliğinde,
        
        
          sütle karıştırılarak bal ya da
        
        
          şeker eklenerek tüketilmeye
        
        
          başlandı. Salebin elde edildiği
        
        
          toprak altında yetişen tel
        
        
          köklü, odunsu bitkinin gövdesi
        
        
          silindire; mor, sarı, yeşil ya
        
        
          da eflatun renkli çiçekleri ise
        
        
          salkıma benziyor. Anavatanının
        
        
          Anadolu olduğu bilinen bu
        
        
          bitkinin kökleri topraktan
        
        
          çıkartılıp temizlendikten
        
        
          sonra öğütülerek toz haline
        
        
          dönüştürülüyor. Hoş kokusunu
        
        
          ise içeriğindeki “cumarin”
        
        
          adındaki maddeden alıyor.
        
        
          Nişasta ve şekerin de içinde
        
        
          bulunduğu bu bitki, salebe
        
        
          koyu kıvamını veren musilaj
        
        
          maddesini de bünyesinde
        
        
          We love to watch the scenes of
        
        
          nature around us when winter
        
        
          comes and paints the city in
        
        
          white. However, we also need
        
        
          things to warm us up inside,
        
        
          things that will defend us against
        
        
          the cold outside of our doors. It is
        
        
          an indescribable joy to watch the
        
        
          falling snow from our windows
        
        
          when Mother Nature covers up
        
        
          the entire Green City of Bursa
        
        
          all in white. And if there is a mug
        
        
          full of hot salep to accompany
        
        
          us as we enjoy the nice view
        
        
          outside… Moreover, if you have
        
        
          just returned from skiing in the
        
        
          cold out at Uludağ. A mug full
        
        
          of steaming salep with lots of
        
        
          cinnamon that warms us up
        
        
          inside with each sip.
        
        
          Even though salep is best
        
        
          known as an indispensable
        
        
          drink only for the winter months,
        
        
          it is actually a flower that was
        
        
          discovered in very old times
        
        
          when coffee and tea was not yet
        
        
          popular. It belongs to the orchid
        
        
          family and is made from the
        
        
          tubers of the orchid genus; it was
        
        
          used to treat diseases. Starting
        
        
          with the 17th century, it started
        
        
          to be consumed primarily in the
        
        
          Ottoman palaces as well as all
        
        
          over the world by mixing it with
        
        
          milk and adding honey or sugar
        
        
          in the accompaniment of various
        
        
          spices. The stem of the plant
        
        
          with the tuberous root resembles
        
        
          a cylinder whereas the purple,
        
        
          yellow, green or lilac colored
        
        
          leaves resemble a bunch. The
        
        
          origin of this plant is known to be
        
        
          Anatolia and it is turned into dust
        
        
          by grinding after taking its roots
        
        
          out from the soil and cleaning
        
        
          it. It gets its nice scent from a
        
        
          substance called “cumarin”. This
        
        
          plant also contains starch and
        
        
          sugar as well as the substance
        
        
          called mucilage that gives salep
        
        
          its thick texture. The salep drink
        
        
          has a wide scope within the
        
        
          Ottoman culture and is obtained
        
        
          only from a certain type of orchid
        
        
          that grows in the mountains of
        
        
          Kahramanmaraş. Indeed, it is
        
        
          also known that the secret to
        
        
          the unique taste and smell of
        
        
          the famous “Maraş Ice Cream”
        
        
          is salep. The taste of salep that
        
        
          is boiled in copper boilers for a
        
        
          long time depends on the quality
        
        
          of milk that it is boiled with.