Dergi Bursa Haz-Tem 2013 - page 56

54
detay
Yoğun bir günün sonunda, iş çıkışı
soluğu Koza Han’da alıp, orada
bulunan asırlık fincan koleksiyonu
eşliğinde bol köpüklü bir Türk kahvesi
ile yorgunluk atmanın ya da güneşli
bir hafta sonu Yeşil’e doğru yapılan
yürüyüşün sonunda, Türk kahvesini
yudumlayarak, şehrin kuşbakışı
manzarasını izlemenin keyfini en iyi
Bursalılar bilir. Bir fincanın sakladığı 40
yıl hatırı ikiye katlar Bursa. Şehrin tarihi,
kahvenin tarihi ile buluşur, ilk yudumda
keyif başlar, ruh dinlenir, zihin tazelenir.
Akşamüstü, 600 yıllık İnkaya Çınarı’nın
gölgesinde veya Tophane’de saat
kulesinin altında yaparsınız keyfinizi.
Belki deniz manzarasını tercih
edersiniz. Mudanya niyetiyle yola çıkar,
Tirilye Çamlı Kahve’de bulursunuz
kendinizi. Sadece düşünür, dinlenir, ya
da dost sohbetlerine bahane edersiniz
Türk kahvesini. “Netten check-in yapıp
sanal ehl-i keyiflerin arasına girmek
bana yetmez” diyenlerdenseniz, hızla
akıp giden hayatın günlük telaşları
arasında, bir fincan Türk kahvesi için,
her zaman ayıracak vaktiniz vardır.
Bir fincan kahve olsam…
Eskiler “En iyi kahve bakır cezvede
sabırla, ağır ağır pişirilen kahvedir.”
derler. Kahve yapılırken kullanılan
su ne kadar soğuksa, tiryakilerince
makbul kabul edilen köpüğü o kadar
bol olur. Köpüğün kalınlığı kahvenin
sıcaklığını da korur. Türk kahvesinin
yanında ikram edilen suyu, kahveden
sonra değil önce içmeli ki su,
ağızdaki diğer tüm tatları temizleyip
40 yıl izi kalır
Fincanına kırk yıl hatır sığdıran,
telvesinde umut taşıyan,
sohbetin en lezzetli bahanesi
Türk kahvesi... Yüzyıllardır
keyfi sürülen Türk kahvesi,
yalnızca bize özgü pişirme
ve servis yöntemi ile adını
topraklarımızdan alan, UNESCO
Dünya Kültür Varlıkları adayı bir
Türk geleneği…
Türk Kahvesi
Hazırlayan:
Ferhan Petek
Reşat Oyal Kültürparkı - 15.05.2012
1...,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55 57,58,59,60,61,62,63,64,65,66,...156
Powered by FlippingBook