Dergi Bursa Ağustos Eylül 2013 - page 65

63
1. Şeftali
Namı Bursa’yı değil Türkiye’yi
aşmış, Bursa’nın medarı iftarı…
Şimdilerde azalsa da Bursa’da
eskiden şeftalinin yirmiye yakın
çeşidi bulunuyormuş. Aşağıda
iki dörtlüğü bulunan, Naci
Kum’un 1939’da yazdığı “Şeftali
Destanı”nda ise 17 çeşidinden
bahsediliyor.
Çevreye ün salan yeşil
Bursa’nın
Şeftali nevini edeyim beyan;
İlk tufan adını müjdeci sanın,
Etli, tombulcadır, lezzeti ayan.
Şeftalinin lezzetine doyulmaz,
Rengi uçar sakin cildi
soyulmaz,
Naci; türediler vardır sayılmaz,
Sarı papa ile hatmolsun destan.
2. Cantık
Yine sadece Bursa’da
bulabileceğiniz halis muhlis bir
Bursa işi… Cantık Bursalıların
en iyi bildiği atıştırmalık...
En sevileni de kıymalısı zira
kuşbaşı ve peynirlisi de mevcut.
Yine yapıldığı günden beri
unutulmayan ve yapılmaya
hala devam eden önemli bir
gelenek... Özellikle Kayhan’daki
Cantık dükkânlarında pazar
sabahları kahvaltı yapmak eski
bir Bursa geleneği…
3. Kayhan Pideli Köfte
Tarihi, İskender Kebabı’ndan
sonra gelen Pideli Köfte için
“halk işi İskender” desek
yeridir. Biz Bursalılarda
İskender misafir işidir.
İskender’i çok sevdiğimizden,
gelen misafirlerimizi muhakkak
artık şehrimizin sembolu haline
gelmiş İskender ile ağırlar
kendi kendimize olduğumuz
zamanda da Kayhan’ın meşhur
pideli köftelerini tercih ederiz.
İskender’in parça parça Bursa
kuzusu etinin yerini nefis
köfte alır, pideler kızarır bol
tereyağlanır afiyetle yenir.
4.Kestane Şekeri
Bursa’nın olmazsa
olmazlarından biri Kestane
Şekeri... Başka şehirdeki bir
dostuna, akrabasına gidecek
olan Bursalı yanında mutlaka
kestane şekeri götürür. Bursa
dışından gelen yerli yabancı
misafirler bu şekerin tadına
bakmadan, yanına birkaç
kutu almadan geri dönmez.
Haşlanmış ya da közde
pişirilmiş en bilinen halleri
dışında birçok tatlı ve yemeğe
de lezzet katan Uludağ’ın
meşhur kestanesinden yapılan
Kestane Şekeri, Bursa’nın en
tatlı geleneği...
5. Zeytin
Sofraların baş tacı, barış,
zafer ve bereketin simgesi...
Bursa’nın siyah incisi zeytin,
Türkiye’nin en lezzetli sofralık
1. Peach
The pride of Bursa, that its
reputation is exceeded not only
of Bursa, but also out of Turkey.
Even though there are few kinds
now, there used to be nearly 20
kinds of peaches in Bursa. 17
kinds of peaches was mentiond
in the two verses of Naci Kum’s
poetry named “The Epic of Peach”
that was written in 1939.
Let me tell about the famous
Şeftali of Green Bursa
Accept the name of the first storm
as good news
Its flesh is fat, its taste is obvious.
….
The taste of peach is insatiable,
Its color goes away; its skin is
hard to be peeled,
Naci; there are countless kinds,
With yellow papa, let the epic be
remembered
2. Cantık
Another unique Bursa flavor…
Cantık is the best known snack
by Bursa residents…. The one
with the mince is the most
popular, and also the ones with
cubed meat and cheese is also
served. Cantık is a tradition that
hasn’t been forgotten and kept
its place… Especially having a
Sunday morning breakfast at the
Cantık shops in Kayhan is an old
Bursa ritual.
3. Kayhan Pita Bread
with Meatballs
We may call Pita Bread, whose
history follows İskender Kebab,
“public İskender” [as it’s more
reasonably priced]. Since we
love İskender a lot, we host our
guests at restaurants that serve
İskender - the symbol of Bursa –
and when we are on our on, we
prefer the famous Pita Bread with
Meatballs of Kayhan. Then the
lamb meat of İskender is replaced
by the delicious meatball, the pita
is baked and buttered, and eaten
with joy.
4. Candied Chestnut
Candied chestnut is one of the
essentials of Bursa… Bursa
Native, who is going to visit a
friend or a relative, certainly takes
some chestnut with himself/
herself. The domestic and foreign
visitors of Bursa won’t return to
their homes without tasting these
candies or buying a few boxes.
The Candied Chestnut which
adds flavor to many desserts
and dishes besides being served
boiled or roasted more commonly
is the sweetest tradition of Bursa.
5. Olives
Olive, the most precious of meals,
symbol of peace, victory and
fertility… Black pearl of Bursa,
Olives, are identified with the
town of Gemlik and Zeytinbağı
(Olivebranch in English) province
which grows the most delicious
olives in Turkey. Olive trees reach
maturity in 20 years and grow
old in 150 years. Olives contain
vitamins and protein while olive oil
has curative effects. Olives, whose
lifespan is envied, dates back to
BC 2000s and is mentioned in
Holy Books. Olive is considered to
be one of the most precious gems
of Bursa Cuisine…
Kestane Şekeri
/ Candied Chestnut
Zeytin
/ Olives
1...,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64 66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,...156
Powered by FlippingBook