Dergi Bursa Ağustos Eylül 2013 - page 66

64
6. İnegöl Meatball
The most famous specialty
of İnegöl meatball is that it’s
prepared without spice. The aim
is to prevent the taste of spice
overshadowing the taste of the
meatball. İnegöl meatball, which
is prepared with great effort, has
various steps until that special
flavor is caught. Both lamb and
calf meat is prepared in the same
way for a long time. The İnegöl
Meatball, which is known to be a
creation of a Pazarcık immigrant,
is a heritage passed through
generations and identified with
Bursa over time.
7. İskender Kebab
İskender kebab is the first name
that comes to our minds when
the name Bursa is called and its
reputation is not countrywide,
it’s also worldwide. The creator
of this dish which is also known
as Bursa Kebab is İskender
Efendi who came with the idea
of standing up the lamb meat
in a vertical barbeque, instead
of cooking it parallel to the fire
on the ground. İskender kebab,
whose look as well as the taste is
wonderful, demands mastership
in preparing. First the pita bread
is placed on the preheated plates,
the special sauce with gravy is
added, the thin sliced meat from
the döner bench are placed and
finally it is covered with melted
butter before it gets ready to be
enjoyed.
8. Kemalpaşa Dessert
According to your preference,
this symbol dessert of
Mustafakemalpaşa a.k.a. The
Cheese Dessert can be served
with ice cream during summer.
The Kemalpaşa dessert in which a
special kind of cheese is used is
a financial source for the province
where its name comes from and
carries out a symbolic importance.
However, this dessert is
recommended to be eaten in its
original place, because for long
distances, the amount of cheese
is decreased for better packaging.
And this creates a significant
difference in taste.
9. Pita Bread with Tahini
Also known as “Tahanlı” among
people. Original Bursa breakfast
pita bread, known by everybody
in Bursa, surprises the residents
of the city for its lack of popularity
out of Bursa. It is filling, nourishing
and invigorative… In early times
of Bursa, you could easily find
the way of the bakeries by only
following the smell of pita with
tahini. In Bursa, every bakery
claims that they can bake the best
and says “I have the best.” It’s
a fortunate that it’s still baked in
Bursa.
10.The Pear of Cameleer
“Kanunname-I İhtisab-Bursa”,
means “The Municipal Law of
Bursa” was written by Sultan
Bayezid Khan II in 1502. This
law book is not only the first law
for consumers but also a law of
standards. Although we know
only one kind of Bursa pear, let’s
have a look at the kinds of pears
and their prices; “the official fixed
price of Gökbaşlı pear will be as
follows. At first six dirham and
the two oka will be prices after
five days. At first two oka of Veçhi
pear and a thousand dirham will
be one coin. At first one oka of
Zerdamori pear, after five days 6
dirham will be one coin. At first,
three hundred dirham of Mürendi
pear will be fixed price. When
the load of Bey pear becomes
86 coins, 250 dirham will be one
coin. At first 500 dirham then 600
zeytinin yetiştiren Gemlik
ve adını verdiği Zeytinbağı
ilçeleri ile anılır. Bir zeytin
ağacı 20 yılda büyür 150
yılda yaşlanır. Zeytinin etinde
vitamin ve protein, altın sıvısı
zeytinyağında her derde
deva bir şifa vardır. Ömrüne
özenilen, tarihi M.Ö.2000’li
yıllara dayanan, din kitaplarında
bile adı geçen zeytin Bursa
mutfağının en kıymetli
mücevherlerinden biri...
6. İnegöl Köfte
İnegöl Köfte’nin en önemli
özelliği, baharat kullanılmıyor
olması... Amaç baharatın
köftenin tadını bastırmasını
önlemek... Son derece
zahmetli bir şekilde hazırlanan,
damaklarda kalan o özel
tadı yakalayana dek uzun
işlemlerden geçen, hem
dana eti hem de kuzu etinin
bulunduğu İnegöl köfte,
yıllardır aynı şekilde hazırlanıp
sunuluyor. Pazarcıklı bir
göçmenin icadı olduğu bilinen
İnegöl Köfte, babadan oğula
geçen bir miras ve kısa
zamanda tüm ülkeye yayılarak
Bursa ile özdeşleşmiş bir
lezzet...
7. İskender Kebabı
Kentimizin hatta ülkemizin
sınırlarını aşmış, Bursa denince
akla ilk gelen lezzet İskender
Kebabı... Bursa Kebabı da
denilen bu tadın mucidi
“yüzyıllardır yerdeki ateşe
paralel olarak pişirilen kuzuyu,
dik mangalda ayağa kaldırma”
fikrinin sahibi İskender Efendi...
Seyrine de tadına da doyum
olmayan İskender kebabını
hazırlamak da bir ustalık
ister. Önce pideler, ızgaranın
üzerinde ısınmış tabaklara
yerleştirilir, salçalı özel sos
pideler üzerinde gezdirilir;
döner tezgahtan ince ince
kesilmiş etler de dizilir ve bütün
bu işlemler yapılırken aynı anda
mangalın üzerindeki tavada
eriyen tereyağı, kebabın son
aşaması olur.
8.Kemalpaşa Tatlısı
Tercihe göre kışın kaymak yazın
dondurma ile servis edilebilen
Mustafakemalpaşa’nın simgesi
bu tatlı, Peynir Tatlısı olarak
da biliniyor. Tatlı yapımı için
özel olarak üretilen bir peynirin
kullanıldığı Kemalpaşa Tatlısı
hem adını taşıdığı ilçeye
geçim kaynağı oluyor hem de
simgesel bir önem taşıyor.
Ancak bu tatlıyı yerinde yemek
gerekiyor çünkü ilçe dışına
çıkan paketlerde, daha uzun
süre muhafaza edilebilmesi
için peynir oranı düşürülüyor ve
kurutulmuş olarak hazırlanıyor.
Bu da tadında belirgin
farklılıklara neden oluyor.
9. Tahinli Pide
Halk arasında bilinen adıyla
“Tahanlı...” Bursa’da herkesin
tanıdığı ama Bursa dışında
bilinmiyor oluşu Bursalıları
şaşırtan halis muhlis Bursa işi
bir kahvaltı pidesi... Doyurucu,
besleyici, zinde tutucu…
Eski Bursa’da sabah
saatlerinde, fırınları tahinlinin
İskender Kebabı
/ İskender Kebab
Kemalpaşa Tatlısı
/ Kemalpaşa Dessert
Zeytin
/ Olive
bursa mutfağı
bursa cuisine
1...,56,57,58,59,60,61,62,63,64,65 67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,...156
Powered by FlippingBook