Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Bir başarı öyküsü: Bursa’dan Amerika’ya…

Bursa’nın kadın kahramanlarına gün geçtikçe bir yenisi daha ekleniyor. Bazıları genç yaşta başarılar kazanıp kentin tarihine adını yazdırıyor. Bazıları ise yıllar önce elde ettikleri başarılarıyla geçmişten çıkıp geliveriyor. Bursalıların, kıtaları aşan başarılarıyla geçen yıl tanıştığı Ayşe Ayla Karacabey gibi…

 Ayşe Ayla Karacabey - Tuba Çerençe albümü

Müzeyyen Senar, Muazzez İlmiye Çığ, Behice Boran, Arzu Kaprol, Münevver Belen, Fakihe Övmen, Nevin Pere, Pervin Par, Ayşe – Ece Ege kardeşler, Nur Sürer, Şerif Sezer, Aydan Şener… Farklı alanlarda farklı başarılara imza atmış; kimi bu dünyadan gelip geçmiş, kimi hala aramızda olan isimlerden sadece birkaç tanesi… Aralarında Bursa’da doğanlar da var, başka yerde doğup burada büyüyenler de. Hepsinin yolu bir dönem de olsa bir şekilde mutlaka Bursa’yla kesişmiş. Adını duymadığımız daha kim bilir kimler var. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Bursa’da yapılan etkinlikler kapsamında açılan bir sergide tanıştığımız, Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Ayşe Ayla Karacabey de geçen yıla kadar bu gizli kahramanlardan biriydi.

Geçen yıl Bursa’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir sergi açıldı. Kent Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı ve “Cumhuriyet Dönemi’nde, Bursa’dan Amerika’ya Bir Türk Kadınının Başarı Öyküsü” isimli sergi, Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Ayşe Ayla Karacabey’in başarı dolu hayat hikâyesini Bursalılarla paylaştı. Karacabey’in, Bursa’dan başlayıp İstanbul ve Amerika’da devam eden başarı dolu eğitim hayatını sunan sergi, Bursalı bir kadının portresini gün yüzüne çıkardı.

Ayşe Ayla Karacabey - Tuba Çerençe albümü

1935’te Bursa’da doğan Ayşe Ayla Karacabey, ilkokulu da Bursa Atatürk İlkokulu’nda okudu. Ortaokul ve lise yıllarını 1946-1954 yılları arasında İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde geçirdi. Lise bitince Amerika’ya gitti ve 1956’dan 1960’a kadar New York’ta, Vassar Koleji’nde “Sanat ve Mimarlık Tarihi” eğitimi aldı. Ardından Harvard Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi’ne devam etti. Buradan master derecesinde mezun olup 1971’de, üniversitenin yetiştirdiği en seçkin 40 kadından biri seçildi. Eğitim hayatı boyunca ailesinin, ne kadar başarılı ve akıllı bir çocuk yetiştirdikleri konusunda övgüler almasına neden olan Karacabey, 1974’te Amerikan Mimarlar Odası tarafından, konut dalındaki çalışmalar arasında ilk kez projesi yer alan Türk mimar olmayı başardı.

Karacabey’in geçen yıl gözler önüne serilen hayatı, Bursalılara hayatı böylesine başarılarla dolu bir kadını geç de olsa tanımış olma şansı verdi. Belki daha niceleri, tarihin tozlu sayfaları arasında unutulmuştur ve bir gün saklandıkları yerden çıkmak üzere bekliyordur. Ya da memleketini, hemşerilerini gururlandırmak için keşfedilmeyi bekleyen daha nice başarı hikâyeleri vardır. Kim bilir?

Fotoğraflar: Tuba Öztermiyeci Çerençe’nin albümünden…

A success story: From Bursa to America…

Bursa gains another woman hero every other day. Some of them become successful at a very young age and will be remembered throughout the course of the city’s history. While others rise up from the past with their former achievements. Just like Ayşe Karacabey, a name that the citizens of Bursa became familiar with only last year thanks to her intercontinental successes.

 Müzeyyen Senar, Muazzez İlmiye Çığ, Behice Boran, Arzu Kaprol, Münevver Belen, Fakihe Övmen, Nevin Pere, Pervin Par, Ayşe – Ece Ege siblings, Nur Sürer, Şerif Sezer, Aydan Şener… Achieved various successes in various fields; some passed away, some are still alive… Among them there are some born in Bursa, and there are some born in different cities but who were raised here. All of them somehow had a connection with Bursa through the course of their lives. Who knows how many more there are we haven’t even heard of. Ayşe Ayla Karacabey, one of Turkey’s first female architects whom we met during the 8th of March World Woman’s Day festivals that took place in Bursa, was one of those hidden heroes until last year.

An exhibition special to 8th of March World Woman’s Day took place last year in Bursa. Hosted by the city museum, the exhibition called “A woman’s success story from Bursa to America during the Republican Era” shared Ayşe Ayla Karacabey’s successful life story with the citizens of Bursa. The exhibition representing Karcabey’s successful education which starts in Bursa and continues in İstanbul and America, brought the portrait of a woman from Bursa back into the light.

Born in Bursa in 1935, Ayşe Ayla Karacabey completed her primary school education in Bursa Atatürk Primary School. During the years of 1946-1954,She attended the İstanbulArnavutköy American Collegiate Institute for her secondary and high school years . After High School, she went to the USA where she studied “Art and History of Architecture” at Vassar College of New York in 1956 and 1960. Later on, she went on to study Architecture at the Harvard University. Graduating with a Master’s Degree, she was selected among the 40 most distinguished female alumni of the university in 1971. Karacabey, who enabled her family to experience the honor of hearing how successful and smart their daughter is throughout her education life, managed to be the only Turkish architect whose residential project was accepted by the American Chamber of Architets in 1974.

The life of Karacabey that only came to light last year, gave the chance to the locals of Bursa to get to know such a successful woman even if very late. Perhaps, many more have been forgotten among the dusty pages of history waiting to be discovered. Or perhaps there are many other success stories waiting to be discovered just to make their country or fellow citizens proud. Who knows?

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu