Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Her 100 çocuktan 5’i migrenli

Çağımızın hastalığı migren ne yazık ki yaş tanımıyor. Yetişkin insanları endişelendiren ve depresyona iten baş ağrısı, çocuklarımızı da tehdit ediyor. Okul çağındaki çocukların %20’sinde rastlanan baş ağrısı tipleri arasında en yaygını olan migren, her 100 çocuktan 5’inde görülüyor.

Migren, ergenlik öncesi dönemde erkek çocuklarında, ergenlik sonrası dönemde ise kız çocuklarında daha sık ortaya çıkan bir baş ağrısı tipidir. Çocuklarda görülen migrenin en önemli zorluğu ise yetişkinlere göre tanısının daha zor konulmasıdır. Çocuktan tanı koymak için gerekli olan baş ağrısı öyküsünün alınması uğraştırıcı olabilir. Çünkü 10 yaşın altındaki çocukların çoğu baş ağrısının zamansal profili, sıklığı ve özellikleri hakkında ayrıntılar veremez. Çocuğu muayene eden doktor anne ve babaların gözlemlerine bağımlı kalır. Baş ağrısının, çocuğun davranışları üzerindeki etkisinin tanınması önemlidir. Çocukluk çağı migreni şiddetli baş ağrısının yanı sıra karın ağrısı, bulantı, kusma, çocuğun oyun oynamaması ya da oyununu yarıda kesip eve gelmesi, baş dönmesi atakları gibi bulgularla kendini gösterebilir. Çocuklar baş ağrısı sırasında ışıktan ve sesten rahatsız olur. Çocuklardaki migren ataklarında, erişkinlerden farklı olarak, tek taraflı baş ağrısı daha az görülür. Stres, ateş, uyku ve yemek yeme saatlerindeki değişmeler migren atağına sebep olabilir. Kız çocuklarında migren, ilk adet görme ile başlayabilir. Migren ailesel yatkınlık da taşır. Baş ağrısı olan çocuklara bakıldığında %70 ailesel yatkınlık faktörü görülmektedir.

Çocukluk çağı migreni tanısı koyabilmek için muayene detaylı yapılmalı, göz dibi dikkatli değerlendirilmeli; küçük çocuklarda baş çevresi ve bıngıldak muayene edilerek gelişimi sorgulanmalıdır. Gerekirse ayrıntılı öykü alındıktan ve fiziksel muayene yapıldıktan sonra Kranial MRI ve EEG gibi tetkiklerle diğer hastalıkların dışlanması gerekebilir. Anne ve babalar, çocuğun rol yaptığını düşünmeden önce onu iyice gözlemelidir. Çocuk başı ağrıdığını ve kendini kötü hissettiğini söylediği zamanlarda sevdiği şeyleri yapmıyorsa; örneğin televizyon izlemiyor, yemeği reddediyor, çikolata yemiyor, oyun oynamıyor ise migren atağından şüphelenilmelidir. Ayrıca çocuğun dersten ya da büyüklerinin isteklerini yerine getirmekten kaçtığı için baş ağrısını uydurduğunu düşünerek, çocuğu bu önemli sorun ile yalnız baş etmek zorunda bırakmamak gerekir.

Dr Filiz Gözeten Yetiker

Nöroloji Uz. Dr. Filiz Gözeten Yetkiner

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu