Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Mudanya

Mudanya Sahili, Bursa - 23.08.2009 - Engin Çakır
23.08.2009 – Engin Çakır

Bursa’nın 25 km kuzeybatısında ve Marmara Denizi kıyısında yer alan Mudanya, temiz havası ile yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı bir merkez. Mudanya, İonya’nın 12 büyük kentinden biri olan Kolofonlu göçmenler tarafından M.Ö. VII. yüzyılda kurulmuş. Apamcia-Myrleia adlı bu antik kent bugünkü Hisarlık Tepe’de yer alıyor. Burası; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini yaşamış bir kent. Osmanlı evlerinin Bursa’daki en güzel örnekleri de burada. Bu evlerin en önemlisi ise Tahir Paşa Konağı. Mütareke Müzesi’ni ve tarihi bir tren istasyonu olan Montania Oteli’ni gezmeden, çarşaf böreği, cevizli lokum ve balık yemeden dönülmemelidir.

İlçenin tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanıyor. İlk adının Myrlea olduğu biliniyor. 12 İyon şehir devletinden olan Gemlik ve Erdek’in de kurucusu Kolofonlular tarafından kurulmuş. Zaman zaman işgale uğrayan şehir, Makedonya Hükümdarı 5. Filip (Philippos) tarafından yıkılmış ve yerine, Apameia adı ile yeni bir şehir inşa edilmiş. Bu şehir de işgale uğramış ve imar edilerek Montania adını almış. Mudanya adının buradan geldiği sanılıyor. 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmış.

Bu kasaba, Mondros Mütarekesi’nden sonra, önce İngiliz istilasına uğramış. Fakat Jandarma Onbaşısı Şükrü Çavuş’un İngiliz Deniz Piyadesi’nin çıkartma yaptığı iskelede İngiliz Ordusundan bir binbaşı ile bir eri öldürmesi üzerine bu işgal bir gün bile sürmemiş. 25 Haziran 1920’de gerçekleşen bu olaydan 11 gün sonra İngiliz ordusunun yerini Yunanlar almış. Düşman işgali altında 2 yıldan uzun süre kalan Mudanya, 12 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden kurtulmuş. Türk Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren anlaşma 3-11 Ekim 1922 tarihleri arasında yapılan konferans sonucunda burada imzalanmış ve Mudanya Mütarekesi adını almış.

Zeytincilik, ilçe halkının birinci derecede gelir kaynağı. Bağcılık, sebze ve meyvecilik, ayçiçeği, soğan ve tahıl gibi diger tarımsal faaliyetler, az miktarda da olsa yapılıyor. İlçede iş hacminin bir çoğunu ithalat-ihracat işlemleri oluşturuyor. İthalat, hem deniz ve hem de karayoluyla gelen sanayi mamulleri ve yarı mamullerinden; ihracat ise Bursa Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının ürettikleri mamullerden ve gemilerle yapılan maden cevheri ihracatından meydana geliyor.

Mudanya Mütareke Evi Müzesi’nde kısa bir tur atmak için tıklayın

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu