Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Bu günün mutlulukla bir ilgisi var

Proposal of a woman asking marry to a man

 

Bu yıl 29 Şubat yılı; bekârların, dört yılda bir yaşlananların, kurbağaların, sıçrayanların, zamana meydan okuyanların yılı… Kimine göre basit bir takvim ayarlaması kimine göre özel bir hediye 29 Şubat. 4 yıldır bugünü bekleyen 4 milyon insan için ise kutlu ve “mutlu” bir gün…

Tarih 29 Şubat hakkındaki efsanelerle, kulaktan kulağa anlatılan hikâyelerle dolu. Dünyanın dört bir yanında farklı inanışlarla bazı ülkelerin kutsadığı bazı ülkelerin lanetlediği 29 Şubat’ın yalnızca 4 yılda bir ortaya çıkması aslında takvimdeki aylara isimlerini veren Roma imparatorları Augustus ile Caesar arasındaki küçük çekişmeye dayanıyor.

The Telegraph Gazetesi birkaç yıl önce her kültürde farklı bir inanış taşıyan 29 Şubat efsaneleriyle ilgili bir liste yayınlamıştı. Bu listeye göre 29 Şubat tarihinin yaşandığı yılı lanetleyen Yunanistan’da insanlar bu tarihin denk geldiği yıl büyük adımlar atmaktan, önemli kararlar vermekten çekiniyor; çiftler bu yıl içinde evlenmekten kaçınıyor. 29 Şubat tarihinde doğan kişilere “sıçrayanlar” deniliyor ve Teksas bu yüzden dünyanın sıçrama yılı başkenti olarak anılıyor. Bu güne özel kutlamalar, şenlikler, eğlenceler düzenleniyor. 29 Şubat için uygun görülen simge ise kurbağa…

Farklı ülkelerde farklı anlamlar taşıyan 29 Şubat, İrlanda için “evde kalmış kızlar günü”. Bu konuda anlatılan hikayeye göre İrlandalı iki aziz olan St. Patrick ve St. Bridget, evlenme teklif etme hakkını dört bir yılda bir olmak üzere kadınlara vermiş. Böylece 29 Şubat, bekâr kadınların kendi mutluluklarını elde etmek için hak kazandıkları bir gün haline gelmiş. Bu durum birçok ülkede kabul edilmiş hatta 1288’de İskoç Kraliçesi Margaret evlenme teklif edilen erkeğin bu teklifi reddetmesi durumunda bir cezaya çarptırılacağını ilan etmiş. Bu cezalar da evde kalmış bekar kızlar için bir nevi teselli hediyesiymiş. Cezaya göre evlenmek istemeyen erkeğin, kendisine evlenme teklif edilen kıza olumlu bir cevap vermeyecekse ona ipek gelinlik hediye etmesi ya da ona bir öpücük vermesi gerekiyormuş. Diğer ülkelerin de kabul ettiği ve uyguladığı bu ceza sisteminde hediyeler ülkelere farklılık göstermiş. Örneğin Danimarka’da bu cezanın bedeli genç kıza 12 çift eldiven almakmış. Fransa’da ise bir top kumaş…

Gelinlik - Demet Argun
Demet Argun

29 Şubat’ın yine dünya çapında kabul edilen bir özelliği de “Dünya Nadir Hastalıklar Günü” olması. Avrupa Birliği’nin yaptığı bir açıklamadan sonra nadir görülen hastalıklar konusunda toplumda farkındalık yaratmak, insanları bilinçlendirmek ve bu 2000 kişinin içinde bir kişide görülen nadir hastalıklara dikkat çekmek için her yıl şubat ayının sonunda etkinlikler düzenleniyor.

Bu efsanelerle, mucizelerle, hikâyelerle dolu günün elbette bilimsel bir açıklaması da var. M.Ö. 46’da Jül Sezar, Yunan astronom Sosigenes’in uyarısıyla bir yılın 365 gün olabileceğine inandı ve bir yılın bu sayı üzerinden hesaplanarak, kalan 6 saati de her dördüncü yıla bir gün ekleyerek bir takvim hazırlanmasını istedi. Sezar, kendi adını verdiği July (Temmuz) ayının 31 çekmesini emretmişti. Ondan sonra gelen İmparator Augustus’da ondan geri kalmamak için kendi adını verdiği ayın da 31 gün sürmesini istedi. İmparatorların bu çekişmeleri yüzünden Şubat ayı küçüldü, kısaldı ve yalnızca 4 yılda bir 29 çekecek hale geldi.

Bir yıl eğer dörde bölünebiliyorsa o yıl Şubat ayı 29 gün sürüyor. Doğum tarihi 29 Şubat olan ve astrologlara göre çok özel olan ve sıra dışı yetenekler taşıyan kişiler de yeni yaşlarını istedikleri şekilde kutluyorlar. Bazıları her yıl Şubat ayının son gününü kabul ediyor bazıları ise 4 yılda bir yaşlanmanın keyfini çıkarmayı tercih ediyor. Nüfus kayıtlarına göre ülkemizde bu ayrıcalığa sahip 30 bine yakın kişi var. Dünyada ise bu rakam 4 milyona ulaşıyor. Muhsin Ertuğrul, Nejat İşler, Erol Büyükburç, Cezayirli Müzisyen Khaled, Oscar ödüllü yönetmen Victor Fleming, Fransız resam Balthus da bu tarihte doğan isimlerden bazıları.

Başa dön tuşu