Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

İzle, bul ve tıkla

Sevenleri bilir; Agatha Christie, polisiye roman denildiği zaman ilk akla gelen İngiliz yazardır. Romanlarında işlediği gizem ve yine yazar tarafından yaratılan bu gizemi çözen karakterler, okuyucuların uykularını sabahın ilk ışıklarına dek erteleyebilecek çekiciliktedir. Edebiyatta “macera ve gizem” kitap severlere kitabı okutma açısında önemli bir olgu iken aynı durum oyun sektöründe de geçerlidir. Hele ki içine gizemin, iz sürmenin bulaştığı bir macera oyunu, tadından yenmeyip yarına bırakılan güzel bir yemek kıvamına dönüşebilir.

Doksanların sonuna doğru, şimdilerde “Point’n Click Adventure” diye adlandırdığımız, tam olarak yarına bırakılan güzel bir yemek diyebileceğim, arkası yarın tarzında ve zamanla kullanıcıları tarafından ufak birer efsaneye dönüşecek oyunlar giriş yaptı. Durum karışıktı lakin sonuca giden yol basitti; bul ve tıkla. O yıllarda henüz bilgisayar oyunlarının büyülü havasını yeni yeni solumaya başlayan oyun severlerin bazıları, bu oyunlar sayesinde yavaş yavaş geliştirdikleri kırık İngilizceleri ile oynamaya çalıştıkları bu türü çok sevdiler. Zaten eğer tutkulu bir oyun severseniz bu oyun türünü sevmemeniz imkânsızdı. Bu oyunlar, oynayana büyülü bir dünya sunuyordu.

Oynayanlar bazen büyük bir hazine adasında altın dolu sandığı arayan bir gezgin, bazen evlerin çatılarında dolaşan akrobat bir hırsız, bazen seri cinayetleri birer birer çözerek katili yakalayan orta yaşlı bir dedektif, bazen ise ufacık bir odaya kilitlenmiş ve o odadan çıkmak için doğru objeleri bulması gereken yakışıklı bir maceraperest oluyordu. “İz sürme” bu oyunların olmazsa olmazıydı. Mouse yardımıyla tıklanan bir objenin vereceği yeni bir ipucu, kullanıcısına heyecan vermenin yanı sıra, oynayanı bir sonraki bölüme götürüyordu. Yeni bölüme geçmenin verdiği hazzın yanında, diğer oyun türlerindekinin aksine oyunun sonuna doğru yaklaşmanın verdiği mutluluk yerine mutsuzluk da beraberinde geliyordu.

Bu oyunlarda görsellik aranan bir özellikti ama asıl önemli olan, oyun severin iz sürme becerisini ortaya çıkaracak olan kurgu, bölümlerin zorluğu, içerisinde barındıran bilmecelerin oyun sever tarafından ne kadar zamanda çözülebileceği gibi etkenlerdi. Bu türün yegâne temsilcileri olan; Grim Fandango, The Longest Journey, Gabriel Knight, Broken Sword, Riven gibi oyunlar hala sevenlerinin gönlünde taht kuran oyunlar listesinin başında gelir. Eğer siz de bir oyunda sizi bir sonraki bölümlere sürükleyecek bir gizem arıyorsanız, sevgili Google’nin arama kısmına “Point’n Click Adventure” yazıp oyun alemin tozlanmış top listelerinin tepesinde yer alanlardan bazıları ile başlayabilirsiniz.

Keyifli oyunlar…

Ahmet Yılmaz

Yazı: Ahmet Yılmaz

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu