Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

İş verimsizliğine çare “egzersiz”

Tipik bir büro çalışanı gününün büyük bir çoğunluğunda oturur ve hareket kabiliyeti son derece sınırlıdır. Bu durum bazı fiziksel ihtiyaçların giderilmesini de engeller. Böylece kilo problemi, vücutta gevşeme ve ruhsal gerginlik gibi olumsuzluklar ortaya çıkar. Bunlarla başa çıkmak için ise uygun bir egzersiz programı seçip uygulamak gerekir.

Kişinin yaptığı işe, vücut yeterliliklerine, sağlık durumuna ve fiziksel çevresine göre seçeceği egzersiz programı; vücudun çeşitli temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmalıdır. Bunların ilki esneklik. Seçilen egzersiz eklemleri zorlamamalıdır. İkincisi güç geliştirmedir. Yapılan beden hareketleri kasları germeli, onları biraz zorlamalı ve güçlendirmelidir. Üçüncüsü ise dayanıklılıktır. Yapacağımız egzersizler uzun süre yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğimizi geliştirmelidir.

Günlük etkinliklerimizde bazı kaslar diğerlerine oranla fazla kullanılır. Yapılacak egzersizde tüm kasları düzenli olarak kullanmak gerekir. Seçilen egzersiz kalbi, diyaframı ve akciğeri güçlendirmelidir. Bisiklete binme, koşma, dans etme vd yüzme uygun şekillerde yapıldığında; kalp atışını hızlandırır, derin nefes almayı sağlar ve terletir. Vücudun oksijeni tam olarak kullanmasını ve kan kolesterol dengesini sağlar, kilo kontrolüne yardımcı olur, stres ve depresyonun etkilerini hafifletir. Son olarak egzersiz dengeyi sağlamalıdır. Kullanılan egzersiz programı uzun süre oturmanın etkilerini azaltmalı ve vücudun alt ve üst taraflarının eşit kullanımını sağlamalıdır. Omuzlarda kollarda boyunda, sırt ve bacaklarda hissedilecek gerginliği azaltmalıdır.

Egzersiz ile tedavi son yirmi yıl içinde, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Tüm çalışanların sağlıklı, dinamik, güçlü ve ruhsal açıdan dirençli kişiler haline gelmesi ve sağlıklı bir yaşam için spor; çağdaş işletmelerin benimsediği bir uygulama. Egzersizler stres tedavisinde de; aşırı reaksiyonlar, asabiyet, hırçınlık ve kavgacılık gibi eğilimleri ortadan kaldırmak için yararlı görülüyor.  Egzersiz, tüm hayati organların gücünü arttırıyor ayrıca kandaki yağ ve şeker seviyelerinin normal düzeyde kalmasını destekliyor. Haftada 3-5 antrenman yapan kişilerde, strese karşı büyük bir direnç oluştuğu gibi, antrenmanlar sonrasında tam bir gevşeme ve ruhsal dinlenme olduğu gözleniyor.

İyi uygulanan bir egzersiz programı düzen ister. Egzersizin anlamı hafta sonu gidip 3 saat tenis oynamak veya ormanda koşmak değildir. Böyle plansız ve dengesiz egzersizler fayda üretmekten çok zararlı olur hatta işyerinde yaşanan semptomları arttırır. Etkili egzersiz düzenli ve zevkli olanıdır. Egzersizde önemli olan kazanmak veya kaybetmek değil egzersiz yapmaktır. Kontrollü olarak vücudu tanıyarak yapılan egzersizin yan etkisi, olsa olsa rahatlama ve güven kazanmadır.

Öğretim Görevlisi Doktor Türkan Bulut

Başa dön tuşu