Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Yerin altından doğa manzaraları

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Bursa Ayvaini Mağarası; Türkiye’nin 7., Güney Marmara Bölgesi’nin ise keşfi yapılan en uzun mağarası…. Hidrolojik açıdan etkin bir yapıya sahip olan bu mağara dört bir yanı doğal güzelliklerle bezeli Bursa’nın gizli kalmış hazinelerinden sadece bir tanesi… 

Uluabat Gölü’nün güney bölümünde, Söğütalan Platosu’nun kuzey kenarında yer alan Ayvaini Mağarası’nın ilk girişi Nilüfer ilçesine bağlı Ayvaköy’de bulunuyor. Ayva Köyü Nilüfer’e bağlı 30 hanelik bir köy. Rakımı 135. Köyün bulunduğu yer çukurda kalıyor. Arazisi ise Uluabat Gölü manzaralı ve iyi bir piknik alanı. Eskiden batısında yer alan Mustafa Kemal Paşa İlçesi’ne bağlı olan köy, 1967 yılında merkeze bağlanmış. Diğer girişi ise Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Kazanpınar Köyü mevkiinde. İki girişi arasında 4 bin 8 yüz metre mesafe bulunuyor. Bursa’yı Mustafakemalpaşa’ya bağlayan 82 km’lik eski yol mağaranın yakınından geçiyor. Ayvaini’ne bu yoldan gidilebildiği gibi, gölün kuzeyinden geçen Bursa-Balıkesir-İzmir yolundan da gidilebiliyor.

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Eski adı Kirmasti olan mağaranın girişleri oldukça sarp bir parkurdan oluşuyor. Bu sebeple mağaraya ancak profesyonel dağcı ve mağaracılar girebiliyor. Henüz halkın ziyaretine açılmamış durumda. Giriş kısmı hariç yatay gelişen bir düzlemde olan mağara büyük bir kaya bloğunun özenle oyulduğu hissiyatını veriyor. Mağarada bulunan sarkıtlar ve dikitler ise hassas bir heykeltıraşın elinden çıkmışçasına görenleri büyülüyor. Mağara tavanlarından damlayan sulardan, kalsiyum karbonatın ayrışarak milyonlarca yılda oluşturduğu bu doğa harikaları, mağara aksı boyunca ziyaretçilerine eşlik ediyor.

Damlataş havuzları, dikitler,  duvar damlataşları, sarkıt ve irili ufaklı 60 civarında gölle kaplı olan Ayvaini Mağarası’nın neredeyse 2 bin 500 metresi sular altında ve ancak profesyoneller tarafından botlarla ulaşılabiliyor. Turizm potansiyeli bakımından birçok mağara araştırmacısını kendine çeken bu saklı cennetin, çok yakında turizm için hazır hale getirilmesi amaçlanıyor.

Aks boyunca hiçbir yerinden ışık sızmayan mağara, canlı türleri bakımından da son derece zengin. En çok yarasa kolonilerinin dikkat çektiği mağarada; suyılanı, çiyan, tatlı su yengeci ve kurbağa türleri bulunuyor. Mağara içinden akan ve Ayva Köyü çıkışında şelale şeklinde dışarı dökülen Karadonlu Deresi mağara içerisindeki büyüleyici atmosferin baş aktörüdür. Karadonlu Deresi’nde yaşayan ve varlığı çağlar öncesine dayanan tatlı su karidesinin Uluabat Gölü’nde bulunan kerevitin atası olduğuna ilişkin çalışmalar akademik çevrelerce yürütülüyor.

Ayvaini Mağarası - Aykut Güngör

Yazı: Engin Çakır Fotoğraflar: Aykut Güngör

 

Başa dön tuşu