Saç çizgisi oluşturma

Saç çizgisi oluşturmada kolay ve hızlı yöntem: Saç çizgisi oluştururken nispeten kolay bir yöntem olan üçüncü kural uygulaması tercih edilmektedir. Bu uygulamada burun ucundan kaşların arasındaki alın bölümüne kadar olan mesafe ölçülür, aynı mesafe kaşlar arasından yukarıya doğru saç çizgisi olarak belirlenir ve biraz daha üstten saç çizgisi işaretlenir.

Dört parmak büyüklüğündeki mesafe tercih edilir fakat bu mesafe başın büyüklüğüne göre çeşitlilik gösterse de, kaşlar arasındaki alın bölgesinden saç çizgisine kadar olan mesafe, 6.5 cm’den 8.5 cm arasındadır. Orta noktadan hafif bir M harfi veya operatörün bakış açısından yatay bir çizgi çizilir. Daha sonra saç çizgisi hasta ile müzakere edilmelidir.

Hastalar, genellikle M harfinin her iki köşesini aşağı çekmek ve daha yatay veya dairesel şekle getirmek istemektedir. Bu duygunun oluşması hastaların kendilerini aynada gördükleri açı ile ilgilidir. Eğer hastalar, başlarını arkaya yaslayarak kendilerini aynada görseler, M harfi şeklinin onların düşündüğü kadar yapay olmadığını fark edeceklerdir. Doğal seviye ve şekli seçtikten sonra, daha doğal bir görünüm elde etmek için saç çizgisi boyunca zikzak bir çizgi çizilir. Hastalar, genellikle zikzak çizgisinin garip göründüğü yönünde şikayet ederler fakat düz saç çizgi sonuçları zikzak saç çizgisine göre daha yapay sonuçlar doğurur. Ön taraftan çizgi yatay görünür fakat, hasta aşağı baktığında alın çizgisi ve saç çizgisi birbirine paralel görünür ve bu da baş yapısının yuvarlak, oval veya farklı bir şekilde olmasına bağlı olmaksızın doğal bir saç çizgisi görünümü sağlar. Saç nakli esnasında tek saç folüküler birimi nakledilmeli. Çünkü 2 veya 3 folüküler birimlerinin nakli doğal olmayan bir görünüme sebep olabilir.

Saç çizgisi oluştururken dikkate alınması gereken hasta özellikleri:

1.Yaş

2.Saç kaybı bölgesi

3.Donör bölgesi yoğunluğu ve nakil yapılacak saç teli sayısı

4.Daha önceki saç çizgisi

5.Yüz şekli ve alın şekli

6.Hastanın isteği

 

Bülent Cihantimur
Plastik ve Rekonstürktif Cerrahi Op. Dr. Bülent Cihantimur

 

Başa dön tuşu