Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Çocuk gözüyle hayat

Çocuklarımız, hayatlarının ilk yıllarında inanılmaz geniş bir hayal gücüne sahip oluyorlar. Kalıplardan uzaklar, kendilerini özgürce ifade edebiliyorlar ve bu da sonsuz yaratıcılığı doğuruyor. Ellerinde çok basit materyaller olsa bile çok farklı ürünler oluşturabiliyorlar. Çocuğumuzun basit malzemelerle oluşturduğu bu ürünler bizim için pek bir anlam ifade etmese de, onun yaratıcı düşünme gelişiminde çok önemli rol oynayacak ilk denemeleri. Hayatın ilk yıllarında çok önemli değilmiş gibi gözüken bu beceriler aslında yaratıcı düşünen, sorgulayan ve üreten insan modelinin yapı taşları.

Hayata çocuklarımızın gözünden bakabilmek ve kalıplardan kurtularak onların yaratıcılığını geliştirmek için yapmamız gereken basit: Hayatımızı sadeleştirmek ve çocuğumuzla mümkün olduğunca çok vakit geçirmek. Birlikte oyun oynamak onları ve hayata bakış açılarını daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Beraber çok keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak basit ve aynı zamanda yaratıcı düşünmenizi tetikleyecek birçok etkinlik yaratabiliriz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise birlikte vakit geçirirken onu kalıplara sokmaya çalışmadan yaratıcılığını özgür bırakacak bir tutum sergilemektir. Günlük hayatımızda her zaman gördüğümüz objeler hakkında konuşmak daha önce fark etmediğimiz detayları görmemizi sağlar. Çocuğunuzla o an kullandığınız obje/cisim hakkında sohbet edebilirsiniz. Şeklinden ve detaylarından bahsetmesini isteyin. Görevinin dışında başka hangi alanlarda kullanılabileceğini düşünmesini sağlayın. Gene çevrenizdeki nesnelerden yola çıkarak hikâyeler yaratabilirsiniz. Örneğin; beraber bulaşıkları toplarken bulaşık makinesindeki çatalla ilgili komik bir hikâye oluşturabilirsiniz. Kurabiyeler pişerken “Şimdi ne konuşuyorlar acaba?” diye sorabilir, beraber ilginç fikirler bulabilirsiniz. Birlikte yeni yemekler yaratabilirsiniz. Hatta malzemelerinizi kura ile bile seçebilirsiniz. Bu çocuğunuza gizliden gizliye “Yeniliklere ve şaşırtıcı şeylere açığım” mesajı verecektir. Onun fikirlerini de önemseyin ve kötü olacağını düşünseniz bile önerdiği malzemeleri kullanın. Sonucu çok kötü olsa bile en azından deneyerek öğrenmiş olacaktır ve fikirlerine değer verdiğinizi görmek çocuğunuzu çok gururlandıracaktır. Kendi basit sorunlarınıza beraber çözüm önerileri bulmak, çocuğunuzdan fikir istemek; hem fikir üretirken yaratıcı düşünmesini sağlayacak hem de kendisini önemli hissetmesine sebep olacaktır. Bu basit bir dolap ya da çekmecenin yeniden ve daha kullanışlı olarak düzenlenmesi ya da bir odanın dekorasyonunun/mobilyaların yerinin değiştirilmesi olabilir.

Bunlara ek olarak; bulut benzetmece oyunları, komik ve yaratıcı tasarımlar çizmek (Yeni bir makine tasarlamak, üstün güçleri olan bir obje hayal etmek gibi), cümleleri/kelimeleri tersten söylemeye çalışmak, tarif et-çiz oyunları (Elmamı üç ayrı yerinden ısırdım, nasıl görüneceğini çizer misin? vb.), bir sözcükten yola çıkarak beyin fırtınaları yapmak (Rüzgâr deyince aklımıza neler geliyor? Hadi çok güzel/kötü kokulu şeyler bulalım. vs.), kâğıtlara rasgele karalamalar çizip içinden anlamlı resimler bulmaya çalışmak yaratıcılığınızı her daim taze ve uyanık tutacak etkinliklerden bazılarıdır. Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinlikleri geliştirebilirsiniz.

Düşünen, sorgulayan, üreten nesiller yetiştirmek ümidiyle.

Aymer Zülfikar

Aymer Zülfikar

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu