Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Bebeğin anne karnındaki serüveni

Hamilelik kadınların en önemli dönemlerinden biridir. Gebelik bir hastalık değil, herhangi bir tıbbi problem yoksa doğal bir süreçtir. Anne adayı gebe kalmadan önce jinekolojik muayene olmalı, PAP smear testi yaptırmalı, gebelik öncesi bakılması gereken rutin kan testleri için hekimine başvurmalıdır. Testlerde problem yoksa gebelik düşünülmeli ve folik asit kullanımına başlanmalıdır.

Anne adayı gebeliğe başlamadan önce uygun kiloda olursa gebelik boyunca kilo kontrolü daha iyi olur. Aşırı kilolu olan anne adaylarının gebe kalmadan önce kilo vermesi önerilir. Gebelikte ilk muayene kanama ya da başka acil bir şikâyet yok ise 6. ve 8. haftalar arasında yapılmalı, gebeliğin normal bir gebelik olup olmadığı teyit edilmelidir. Hamilelikten önce testler yapılmadıysa rutin kan testleri ve smear bu vizitte yapılmalıdır. Çoğu zaman dengeli beslenebilen bir gebede ekstra vitamin takviyesine bu dönemde ihtiyaç yoktur. Gebenin beslenme problemi, bulantısı, kusması varsa uygun tedavi ve destekle gerilemesi sağlanır. Böyle bir durum yoksa bu dönemde sadece folik asit alması yeterlidir.

yaşamın başlangıcı anne karnında bebek

İkinci muayene 11. ve 14. haftalar arası yapılmalıdır. Bebeğin anatomik yapısının değerlendirilmesi ve ense kalınlığı ölçülerek, anneden alınan bir miktar kanla yapılan ikili tarama testinin uygulanması gereklidir. 15. ve 20. haftalar arasında bebeğin ultrasonografik değerlendirmesini takiben ikili tarama yapılmadı ise üçlü ya da dörtlü tarama testlerinin herhangi biri uygulanabilir. Tercihen üçlü taramaya nazaran dörtlü taramanın yapılması önerilir. Tarama testlerinin tanı koydurucu özelliği yoktur. Gebenin risk grubunda olup olmadığını işaret eder. Risk grubunda çıkan gebelere kromozom tayini için ileri kan testleri (Harmony) veya Amniyosentez önerilir. 20. ve 24. haftalar arasında rutin muayeneyi takiben kanda bazı rutinler tekrarlanır, idrar testi alınır. 24. hafta civarında şeker yükleme testi ve 2. düzey ultrasonografi uygulanır. 32. haftaya kadar normal giden bir gebelikte, ayda bir tekrarlanan muayeneler 32. hafta itibarı ile sıklaştırılır. 36. hafta civarında NST (nonstress test) yapılır. Bu test anneye ya da bebeğe zarar vermeyen, bebeğin kalp atışlarının normal olup olmadığını ve annenin doğum sancısı olup olmadığını gösteren, tansiyon almak kadar zararsız ama çok önemli bir testtir.

Her şeyin yolunda gittiği bir gebelikte süreç 40 haftada tamamlanır. 37. ve 38. haftadan sonra doğumun olması doğaldır. 37 haftadan önce oluşan doğumlar erken doğumdur. 40. haftasına ulaşmış normal doğum bekleyen gebeler, normal doğum şartlarına uygun iseler bebeğin durumu beklenebilecek durumda ise 42. hafta beklenebilmektedir. Bu süreç çok tercih edilmese de riskler iyi değerlendirilerek doğumun kendiliğinden başlaması için zaman tanınabilmektedir.

Daha önceden sezaryen olmuş gebelerde 38 hafta bittikten sonra doğum olmasında sakınca yoktur. Ancak adet tarihi ve gebelik süresince bebeğin büyümesi birbiri ile uyumlu ise 39. hafta itibari ile planlı olarak sezaryene alınabilirler. Bu tür gebelerde 40. haftanın beklenmesi doğru değildir. Sancıların başlayıp rahimde yırtılmaya neden olabileceği ihtimalinden dolayı planlı olarak doğurtulmaları daha doğrudur.

Medicabil Op. Dr. Zühal Öder Saylık Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Zühal Öder Saylık Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu