Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Suya düşen cennet şarkıları

 

Suuçtu Şelalesi, Engin Çakır

Doğanın eşsiz melodilerini duyabileceğiniz gizem dolu Bursa şelaleleri… Bu görkemli mucizelerin, ne seyrine doyabilirsiniz ne de cennetten gelen bir şarkı gibi akan suların seslerini dinlemeye…

Bursa’nın saklı kalmış cennetlerinden gelen melodilerin sihrine kapılmak, gürül gürül akan suların coşku dolu çağlama sesleri ile doğanın tüm enerjisini hissetmek için günübirlik olarak gidebilen Bursa şelaleleri, şehirlerin bunaltıcı gürültüsünü bir anda unutturuyor. İnsan havada uçuşan su damlalarını gördükçe onlara özeniyor, özgürlüklerini kıskanıyor. Onlar gibi uçmak, çağlamak istiyor. Şelalelerin metrelerce yükseklikten “hoşgeldiniz” der gibi dökülen sularıyla doğanın samimiyetini hatırlıyor, kapıldığı şehir hayatının ağırlığını üzerinden atıveriyor. Doğa ile bir bütün olduğunuzu hissettiren, hayran kalacağınız bu eşsiz güzellikler, yerli ve yabancı turistlerden gördüğü yoğun ilgiyi de fazlasıyla hak ediyor. 

Suuçtu Şelalesi, Engin Çakır

Suuçtu Şelalesi

Bursa’da suyun tam anlamıyla uçtuğu, kulakları sağır edecek bir coşkuyla gürül gürül aktığı Suuçtu Şelalesi, Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta… Türkiye şelaleleri arasında önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra sapa bir noktada bulunan şelale, Çataltepe adı verilen bölgede… Muradiyesarnıç Köyü’ne çok yakın ve Bursa’nın meşhur nehirlerinden birisi olan Karadere üzerinde yer alıyor. İnsanın görkemli ağaçların gölgesinde dinlenmesi ve doğa ile bir bütün olduğunu hatırlaması için en doğru yerlerden biri olan Suuçtu Şelalesi görsel mucizesini Karadere üzerindeki fay hattının çökmesine borçlu. Çataldağ eteklerinden doğan birkaç küçük dere ise suların kaynağını oluşturuyor. Renk renk çiçeklerle dolu bir yoldan geçerek ulaşacağınız şelalenin 38 metre yükseklikten dökülen suları tüm ihtişamıyla sizi kucaklarken, ona ulaşmak için dolana dolana aştığınız virajları size unutturuyor. Etrafındaki piknik alanı sayesinde şehrin karmaşasından kaçan doğaseverlerin en çok tercih ettiği mesire yeri olma özelliğini de taşıyan şelale, ziyaretçilerinin bütün bir yıl yetecek enerjiyi toplamasına yardımcı olduğu gibi bulunduğu ilçenin tüm su ihtiyacını da karşılıyor.

Kışın eni 30 metreye, genişliği selde 50 metreye kadar yükselen şelalenin civarında elektrik yok. Tek lüksünüz piknik alanındaki ocaklarda pişen ızgaralar… Zaten bölgenin özellikleri arasında yer alan rengârenk kayalar, yeşilin neredeyse her tonu, buz gibi bir su, ciğerlerinizi tamamen tazelediğini hissedeceğiniz bir hava, şelalenin ruhunuza dokunan çağlama sesleri, o an dünyadaki en büyük lüksün bu olduğunu düşünmenize sebep oluyor. Suyunun bol olduğu aylarda oluşturduğu göletler ise şelalenin güzelliğine güzellik katıyor. Bölgede şelalenin peşi sıra pek çok küçük şelale de bulunuyor. Suuçtu’nun çevresi doğa harikası kayın, meşe ve çam ağaçlarıyla dolu… Doğanın tadına bakmanın Bursa’daki en güzel yollarından biri olan Suuçtu’da hava ne kadar sıcak olursa olsun şelalenin verdiği doğal klima etkisi sayesinde serinlemekten öte üşüme ihtimaliniz bile var.

Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü’nce koruma altına alınan şelale, özellikle tatil dönemlerinde kendilerini otel odalarına kapatmak yerine doğanın kucağına bırakmayı tercih edenler için çok iyi bir seçenek oluşturuyor. Etrafı ağaçlarla çevrili olan Suuçtu’nun en üst noktası deniz seviyesinden 500 metre yüksekte bulunuyor. Oradaki küçük tesislerde alabalık yemek ise Suuçtu’nun keyfine keyif katan diğer bir dokusu…

Şehrin tüm yorgunluğunu unutturacak güzellikler görmek, temiz havanın etkisiyle acıkan karnınızı doyurduktan sonra gözünüze kestirdiğiniz bir ağacın altına uzanıp gözlerinizi kapatarak, gürül gürül akan şelalenin sesi ile yarışan kuş seslerini dinlemek, doğayı her hücrenizde hissetmek size cazip geliyorsa; bir hafta sonu diğer her şeyi geride bırakıp Suuçtu Şelalesi’ni ziyaret etme plânınızı daha fazla ertelemeyin.

Suuçtu Şelalesi, Engin Çakır

Saitabat Şelalesi

Uludağ’da toplanan suların özgürce aktığı Saitabat Şelalesi, Bursa’dan 21 kilometre sonra karşınıza çıkan bir diğer doğa mucizesi. Derekızık Köyü’ne 3 kilometre, Cumalıkızık Köyü’ne ise 9 kilometre uzaklıktaki şelale aynı zamanda çevresinde et mangal lokantaları bulunan bir mesire alanı olma özelliği de taşıyor. Civar köylülerin “Güvercinlik” olarak da adlandırdığı bölge yemyeşil çimenler ve çınar ağaçlarıyla kaplı. Şelalenin aktığı kanyon ve suyun serinliği bölgeyi hem doğa sporcularının hem de piknikçilerin vazgeçilmezi haline getiriyor. Odun ateşi ve kiremitte tereyağı ile pişirilen alabalıkları ve şelalenin yer aldığı Güvercinlik Köyü’nün çileği ile fasulyesi son derece meşhur. Hafta sonları ehl-i keyif mangalcıları da bolca görebileceğiniz yemyeşil çimenlerden ve çınar ağaçlarından oluşan alanında zihninizi tazeleyebilir ve doğanın melodilerini oluşturan su seslerine kendinizi bırakıp mest olabilirsiniz.

Aras Şelalesi

Bursa’nın doğal mücevherlerinden biri de Uludağ’ın güneyindeki kar sularını 15 metre yükseklikten döken Aras Şelalesi… Aynı zamanda Bursa’nın en önemli akarsu başlangıç noktası olma özelliğine sahip ve Uludağ Milli Park girişinden sağ tarafa saparak ulaşabileceğiniz Soğukpınar Köyü’nden 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şelalenin bulunduğu 1700 metrelik nokta Bursa’nın en önemli deresi olan Nilüfer Çayı’na kaynak oluşturuyor. Doğa yürüyüşçülerinin güzergâhları arasında da yer alan Aras Şelalesi’ne varmadan önce karşınıza çıkacak olan Ketenlik Yaylası’nda mola vermeyi unutmayın. Burada vereceğiniz moladan sonra kuzeye devam eden patika yolu izleyerek, Uludağ’ın en dik vadisinden akan tertemiz kar sularının oluşturduğu Aras Şelalesi’ne ulaşmak daha az yorucu hale gelecek. Şelaleye ulaştığınızda sizi karşılayacak buz gibi su içebileceğiniz kadar temiz ve tüm yorgunluğunuzu unutturacak kadar lezzetli. Doğa ile aranızdaki tüm engellerin kalktığını düşündürecek güzellikteki bu şelalenin sesini dinlerken ve onu seyrederken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak, ruhunuzu arındıran bu eşsiz deneyimi hayatınız boyunca unutamayacaksınız.

Alaçam Şelalesi

Uludağ’ın güneydoğusunda bulunan Alaçam Köyü’ndeki Alaçam Şelalesi özellikle doğa yürüyüşçüleri tarafında sıkça tercih ediliyor. Eski İnegöl yolu üzerinden giderek varabileceğiniz köy, adını çokça barındırdığı çamlardan almış. Köyün patika yolundan tırmanarak varılabilen Şelale ise Deliçay Deresi üzerinde yer alıyor. Unutulmaz bir hafta sonu etkinliği planlamak istiyor ve doğa ile iç içe olmayı tercih ediyorsanız Alaçam Köyü ve Şelalesi tüm beklentinizi karşılayacak. İçinizi ferahlatacak kadar serin ve son derece temiz olan suyu aynı zamanda içme suyu olarak da kullanılıyor. Ciğerlerinizi tertemiz bir hava ile doldurabileceğiniz ve yeşile doyacağınız yollarda yürürken karşınıza çıkacak olan doğal ortamı bozmadan, özenle yapılmış restoranları geçip şelaleye vardığınız zaman, kendinizi emekliliğinizde bu bölgeye yerleşme konusunda plânlar yaparken bulabilirsiniz.

Bursa’da gürül gürül akan suların özgürce söylediği şarkılarını duyabileceğiniz diğer irili ufaklı şelaleler arasında, kentin çeşitli bölgelerinde bulunan Softaboğan Şelalesi, Küreklidere Şelalesi, Kösehoroz Şelalesi, Şapçı Şelalesi, Oylat Şelalesi, Yarhisar Şelalesi, Karadere (Kocakaya) Şelalesi ve Kumla Uçansu Şelalesi de görülmeye değer. Sudan ibaret oluşuyla bilinen bir kentte, doğanın henüz hiç kimse tarafından duyulmamış melodilerini duyup, yeni yerler keşfetmeniz ise, doğa ile bağınızı koparmadığınız sürece, hiç de imkânsız görünmüyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Engin Çakır
Başa dön tuşu