Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Osmangazi’nin tarih ve coğrafyası

 

Tophane

642,88 kilometrekare yüzölçümüne sahip 109 mahalle 27 köyden müteşekkil olan Osmangazi ilçesi doğuda Gökdere Vadisi ile başlıyor; batıda Nilüfer Deresi ve Yeni Mudanya Yolu, kuzeyde Samanlı Dağları, Nilüfer Çayı ve Bursa Ovası’nı içine alan topraklara sınır oluşturan bölgeyi kapsıyor. İzmir, İstanbul, Eskişehir yollarının kesiştiği kavşak noktasında bulunan Osmangazi ayrıca; Mudanya Limanı’na 31 km, Yalova’ya 74 km, Gemlik’e 30 km uzaklıkta. Coğrafi olarak Marmara Bölgesi’nde bulunan ilçede iklim çeşitlilik gösterir. Yıllık yağış miktarı 500-700 mm arasında olup; yağış en çok kışın ve ilkbaharda düşer. Haziran ve temmuz, Osmangazi ilçesinin en düşük yağış aldığı aylardır. Ortalama sıcaklık 14 derece olmakla beraber, en çok yıldız, poyraz ve lodos rüzgârları görülür. Denizden yüksekliği ortalama 150 metre olup doğu-batı yönünde uzanan 2.543 metrelik yüksekliğe sahip olan Uludağ’ da 25 gün kar yağar ve kar kalınlığı 2.50 metreye kadar ulaşır.

Osmangazi ilçesi sınırları içinde yer alan ve Osmanlı döneminde yapılan 668 yıllık geçmişiyle Hanlar Bölgesi, Bursa’da çarşı yapısının nasıl oluştuğunu göstermesi açısından büyük bir önem taşıyor. Bu bölgedeki hanlar; Balibey Han, Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Galle Han, Çukur(Kütahya) Han, Kapan Han, Tuz Han… Osmanlı payitahtı Bursa’da Ulucami, Şahadet Cami, 1. Murat Hüdavendigar camisi ve türbesi, Osmangazi ve Orhangazi türbeleri ve Tophane Saat Kulesi kentin simgeleri arasında… Karamustafa Hamamı, Mahkeme Hamamı, Çekirge Hamamı, önemli kaplıca merkezlerinden. Eski Ördekli Hamamı da bugün çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

Kaynak: Osmangazi Kaymakamlığı
Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu