Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Hanımlar depresyondaysa sebebi guatr olabilir!

Guatr, tiroid bezinin bozuklukları sonucu ortaya çıkan hastalıklara verilen ortak isim ama gerçekte bilmediğimiz pek çok çeşidi var. Öncelikle tiroid bezinin yaşamı idame ettirmede organizmada çok önemli bir yeri olduğunu belirtmekte fayda var.

Tiroid bezi tarafından salgılanan tiroid hormonu vücudun bazal metabolizmasını ayarlayan ana hormon olduğu gibi saç telinin uzamasından cildin parlaklığına, bağırsak hareketlerinin düzeninden kalbin atım sayısına kadar pek çok organın fonksiyonlarında temel belirleyici hormon durunundadır. Tiroid bezinin fazla çalışması yani normalden fazla miktarda tiroid hormonu salgılanması klinikte “hipertiroidi” olarak isimlendirilen halk arasında zehirli guatr diye bilinen duruma yol açarken; hormonun az salgılanması “hipotiroidi”ye neden olabilir. Hipotiroidide tüm organizmada faaliyetler rölantiye alınmış durumdadır. Bazal metabolizma yavaşladığı için hastada genel bir durgunluk hali, keyifsizlik, mutsuzluk, hiçbir şey yapmama eğilimi, devamlı uyuma isteği söz konusudur. Hiçbir şeyden zevk almaz, çalışmak da istemez eğlenmek de… Dikkat edilirse bu yakınmalar aynen depresyonda da görülen klinik yakınmalardır. Hipotiroidi hastalarında ayrıca kilo alma diyete rağmen kilo verememe, ciltte matlaşma, bağırsaklarda tembellik ve buna bağlı kabızlık, adetlerde gecikme ya da düzensizlik gibi sorunlar da görülebilir.

trioid

Son 10 yıldır özellikle orta yaş kadınların bu ve buna benzer yakınmalarla sıık sık yüz yüze kaldığına şahit olmaktayız. Bu hastalar klinikte müracaat ettiklerinde tiroid bezi muayenesinin ardından yapılacak ultrason değerlendirmesi ve kan hormon düzeyleri ile değerlendirildiğinde hipotiroidi ve buna sebep olarak da tiroidit hastalığı ile karşılaşabilmekteyiz. 2000’li yılların başında tüm dünya ile birlikte ülkemizde de guatr hastalığını eradike edebilmek için kullanılan tüm sofra tuzlarına İyot katılmasına karar alındı. Ancak 8 – 10 yıl sonra ortaya çıktı ki; bu kez de fazla alınan iyot, tiroid bezinde yeni bir hastalığı tiroiditi tetikliyor. Yine bir guatr çeşidi olan “tiroidit” genellikle orta yaş kadınlarda görülen, organizmada kendi kendine ortaya çıkan bazı antikorların tiroid bezine saldırarak bezin dengesini bozması dolayısıyla kan hormon düzeylerinin düşmesi yani hipotiroidiye yol açtığını görmekteyiz. Bu aslında tanı konulduğunda ilaçla tedavi edilebilen bir durumdur. Tüm bu bilgiler ışığında özellikle kadınlarda kilo artışı kilo verememe ile birlikte depresif bulgular ön plandaysa, mutlaka tiroid bezi yani guatr hakkında bir değerlendirme yapılmasına gerekir.

Sağlıklı bir yaşam dilerim.

Op. Dr. Servet Yetgin
Op. Dr. Servet Yetgin
Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu