Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Gebelikte egzersiz

Gebelikte anne adaylarının en büyük endişelerinden birisi hızlı ve fazla kilo almaktır. Gebelik boyunca ideal kilo alımı 7-15 kg. arasında olmalıdır. İlk 3 ay düşük riskinin yüksek olduğu dönemdir, erken doğum yapmış hipertansiyon, kalp, solunum hastalığı, veya takip gerektiren başka bir rahatsızlığı olan gebeler doktorundan onay almadan kesinlikle spora başlamamalıdır.

Egzersiz yapan gebeler beslenme ve sıvı alımına çok dikkat etmelidir. Günlük 10-12 bardak sıvı önerilirken terleme ile bu miktarın artacağı unutulmamalıdır. Ağız kuruluğu, idrar renginin koyuluğu az sıvı tüketildiğinin belirtisidir.

Egzersiz sırasında vücudu sıkan rahat hareket etmeyi engelleyen giysiler giymemelidir. Vücut sıcaklığı 37,5-38 derece arasında olmalıdır. Nabzın dakikada 130-140 seviyesini geçmemesi önemlidir. Yükselmesi durumunda egzersize ara verilmelidir. Egzersiz sırasında karın ağrısı,  rahimde kasıntı, çarpıntı, nefes darlığı, bel ağrısı ve görme bozukluğu gibi durumlarda acil doktora gidilmelidir. İlerleyen gebelik haftalarında eklemlerdeki esneklik artışı, ağırlığın artması, ödem, kas ve eklem yaralanmalarına yol açabilir.

Egzersizler ilerleyen gebelik haftalarında vücudun ”lordoz” denen omurga kavsinin bozulmasından dolayı denge kaybı ve baş dönmesine neden olabilir. Yerde yapılan hareketlerde uterus(rahim) büyümesinden dolayı kalbe vücudun alt kısmının kanını geri götüren ana toplardamara bası artar. Bu nedenle kalbe ve dolayısıyla beyne giden kanın azalmasından hipotansiyon ve baygınlık hissi olabilir, yine ani yatış kalkışlar buna neden olabilir.

hamile

Tercih edilmesi gereken sporlar; tüm vücut kaslarını çalıştırdığı ve suyun rahatlatıcı etkisi için yüzme, temiz havada düzenli yürüyüş, ev bisikleti, yoga ve  platestir. Tercih edilmemesi gereken sporlar ise; yüksek riskli motorlu su sporları, paraşüt, treaking, dalış, ve aletli jimnastiktir. Ağırlık kaldırma gebelik boyunca kesinlikle yapılamaz. Düzenli olarak spor yapmaya alışkın gebelerle hiç spor yapmamış gebelerin egzersizleri arasında önemli farklar vardır. Bu nedenle profesyonel bir eğitmen yardımıyla egzersize başlanmalıdır.

Gebelikte egzersiz yapmak sizi ve bebeğinizi rahatlatır. Kendinizi daha zinde ve enerjik hissedersiniz. Unutmayın gebelik bir hastalık değildir, yaşamınızda köklü değişiklikler yapmanıza gerek yoktur. Stresten ve aşırı yorgunluktan kaçının, düzenli beslenin, bol sıvı tüketin, hayatınızdaki en güzel ve anlamlı tecrübenin tadını çıkarın.

Op. Dr. Cenk Aşkalli
Op. Dr. Cenk Aşkalli

 

Başa dön tuşu