Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Şifalı süt kardeşi

 

Sahlep
Uludağ, Kartal Nest – Engin Çakır

 The “healing blooms” in the cups we hold tightly against the coolness of our handles are a warm friend to us in the cold weather of winter. It is a tradition that goes back to ancient times …

 When winter comes and all parts of the city are white, we love to see the scenery that nature offers us. But on the other hand, we need tires to defend us against the colds against the door, something to warm ourselves. Green It is undefined to observe the peaks of the snow falling from the top of our windows during the white times of Bursa, when the Mother Nature covers the city with white cover. And if we have a cup of warm salepa accompanied by us while enjoying these landscapes … Heleki Uludağ’da if you have returned from a rock in a cold air. A hot cup with plenty of cinnamon, which smokes, warms ourselves in every sip.

 Sahlep

Salep, genel olarak yalnızca kış aylarının vazgeçilmez içeceği olarak anılsa da özünde, çok eski dönemlerde, henüz çay kahvenin bilinmediği ve yeterince yaygınlaşmadığı dönemlerde keşfedilmiş bir çiçek. Orkide ailesine ait, yabani orkidelerin yumru köklerinden elde edilir; hastalıkların tedavilerinde kullanılırdı. 17. yüzyıldan itibaren ise Osmanlı sarayları başta gelmek üzere dünyanın dört bir yanında çeşitli baharatlar eşliğinde, sütle karıştırılarak bal ya da şeker eklenerek tüketilmeye başlandı. Salebin elde edildiği toprak altında yetişen tel köklü, odunsu bitkinin gövdesi silindire, mor, sarı, yeşil ya da eflatun renkli çiçekleri ise salkıma benziyor. Anavatanının Anadolu olduğu bilinen bu bitkinin kökleri topraktan çıkartılıp temizlendikten sonra öğütülerek toz haline dönüştürülüyor. Hoş kokusunu ise içeriğindeki “cumarin” adındaki maddeden alıyor. Nişasta ve şekerin de içinde bulunduğu bu bitki, salebe koyu kıvamını veren musilaj maddesini de bünyesinde barındırıyor. Osmanlı kültüründe geniş bir yer kaplayan salep içeceğinin tozu, dünyada yalnızca Kahramanmaraş’ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde ediliyor. Hatta meşhur “Maraş Dondurması”nın benzersiz tadının ve kokusunun sırrının da salep olduğu biliniyor. Bakır kazanlarda uzun süre kaynatılarak kıvamını bulan salebin lezzeti birlikte kaynatıldığı sütün kalitesine bağlı.

 Sahlep

Bir fincan şifa

Keşfedildiğinden bu yana birçok derde deva olduğu bilinen salep bir fincanında bin bir derde deva barındırıyor. Öyle ki 100 gr salepte 79 kalori, 4,1 gr protein, 2,4 gr yağ, 10,2 gr karbonhidrat, 153 mg kalsiyum, 0,1 mg demir, 119 mg fosfor, 1 mg çinko, 63 mg sodyum, 0,05 mg B1 vitamini, 0,21 mg B2 vitamini, 0,13 mg B3 vitamini, 1 mg C vitamini, 10 mg kolesterol bulunuyor. Sindirim sistemine iyi geldiği gibi enerji veriyor, zihni güçlendiriyor. Göğsü yumuşatıyor, öksürük ve bronşit sorunlarında ilaç niyetine kullanılıyor. Vücut sıcaklığını arttırmasının ve soğuk algınlığını önlemesinin yanı sıra kalbi de kuvvetlendiriyor. Eski dönemlerde, özellikle soğuk havalarda günde 3-4 defa yemeklerden önce birer kahve fincanı içerek tedavi amaçlı kullanıldığı biliniyor. Bugün marketlerde hazır olarak satılan ve son derece kolay ulaşılan salep tozunu alarak evde yapmanız da mümkün. Bunun için 1 kilo soğuk süt, 1 yemek kaşığı toz salep, 1 çay bardağı tozşeker ve elbette üzeri için 1 tatlı kaşığı tarçın yeterli oluyor. Her zaman tarçın ile birlikte servis edilen salebi evde hazırlayacaksanız ve eğer çok seviyorsanız, bu malzemeleri derin bir tencerede kaynatırken tarçını içine de katabiliyorsunuz.

Sahlep

Kışın elinizden bırakmak istemeyeceğiniz sıcacık bir fincanın içinde dumanı tüterken, yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurmanın da en etkili maddesi salep. İnsanoğlunun yaratıcılığı sayesinde farklı lezzetlerle bir araya gelerek de karşımıza çıkıyor. Siz en iyisi, dışarıdaki buz gibi havaya inat ev yapımı bir fincan bol tarçınlı salebiniz eşliğinde pencerenizin kenarındaki yerinizi alıp, doğanın sunduğu güzelliklerin ve şehrin tadını çıkarın.Sahlep

Salepli Fincan Tatlısı

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 çay bardağı un
  • 1 paket tek içimlik salep
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Hindistancevizi

Yapılışı

Süt, un, toz şeker ve salebi bir tencerenin içerisine koyup karıştırın. Ocağın üzerine alın ve kaynayıp kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvama gelen salepli muhallebinin içine margarin ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırıp, iyice karıştıktan sonra ocaktan alın. Önceden su ile ıslatıp hazırladığınız fincanların içine, elde ettiğiniz bu karışımı paylaştırın. Oda sıcaklığında ılındıktan sonra buzdolabına koyun ve en az 4–5 saat dinlendirin. Bu arada derin bir tabağın içine bolca hindistancevizi dökün. Muhallebileri fincandan çıkartırken, muhallebiyle fincan arasına bir bıçağın ucunu sokarak hava almasını sağlayın ki daha rahat çıksın. Fincanları ters çevirin ve sallayarak hindistancevizinin üzerine düşmesini sağlayın. Her tarafını hindistancevizine bulayıp servis edin. Afiyet olsun.

(Recipe: www.kadincatarifler.com)
Başa dön tuşu