Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Karabaş – i Veli Kültür Merkezi

Karabaş - i Veli Kültür Merkezi etkinlikleri

Karabaş – i Veli Kültür Merkezi etkinlikleri

Karabaş – i Veli Kültür Merkezi etkinlikleri: Mekanın etkinliklerini bu sayfadan takip edebilir; mekan hakkında detaylı bilgiyi bu sayfadan alabilir; mekanın iletişim ve ulaşım bilgilerini bu sayfada bulabilirsiniz.

Karabaş-i Veli Kültür Merkezi - Demet Argun Güngör

Karabaş-i Veli Kültür Merkezi, Bursa’da, günümüze kadar ayakta kalabilen ender dergâh yapılarından biri olma özelliğine de sahip. Ayrıca dünyada 365 gün sema gösterisinin yapıldığı tek mekân olma özelliğini taşıyor. Restore edildiği tarihten bu yana dünyanın her yerinden 500 binin üzerinde ziyaretçinin kapılarını araladığı mekan günümüz insanına iç dünyasına keşfetme fırsatı sunarken, bir taraftan da evrensel bir ağ örüyor.

Mevlevi kültürünün tennureleri uçurduğu esintide, günlük hayatın stresinden uzak olan mekan gizemli havası ve huzur dolu yüreğiyle Mevlevi kültürünü yaşatmaya çalışıyor diyebiliriz. Bu derin kültürü ağırlayan Karabaş-i Veli Tekkesi 400 seneyi aşkın bir süre önce Halvetiye Tarikatı’na bağlı Yakup Çelebi tarafından yaptırılmış. Hem ilginç kubbesi, süslemeleri, özgün yapısı ile döneminin en güzel mimari örneklerinden. Tekke, 19. yüzyıldan itibaren Kadiriye Tarikatı’nın Eşrefiye koluna bağlı şeyhler tarafından idare edilmiş. 1925 yılında tekkelerin kapatılmasından sonra semahanenin bir kısmı idman yurdu, diğer kısmı ise ev olarak kullanılmış. Semahane, İkinci Mahmut devrinin kabul gören ampir üslubuyla inşa edilmiş. Semahanenin ve diğer kısımların çeşitli zamanlarda tamir edildiği biliniyor. Semahanenin doğu tarafında yer alan hazirede, dergâhta görev yapan meşayıhın (şeyhlerin) yanı sıra, Bursa’da resmi görevli başka kişiler ile onların eşlerine ait kabirler bulunuyor.  Dergaha Yakup Çelebi’nin kaleme aldığı Tecvid-i Karabaş isimli kitabından dolayı Karabaş ismi verilmiş. Kuruluşundaki orijinal yapıları ise günümüze gelememiş. 1851 tarihli kayıtlara göre dergâhın, semahane, şeyh odaları, iki derviş odası, misafir odaları, sofa ve abdesthane gibi kısımlardan meydana geldiği anlaşılıyor.

Adres: Maksem Mahallesi, 5. Çardak Sk. No:1, 16040 Osmangazi/Bursa

Telefon: (0224) 222 03 85

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu