Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

İçinizdeki sese kulak verin

 Hepimizin başına gelmiştir; hani yol ikiye ayrılır da ne tarafa gideceğimizi bilemeyiz. Ya da sınav kağıdındaki bir sorunun seçeneklerinden ikisini eleriz ama kalan iki seçenekten hangisini işaretleyeceğimiz konusunda fikrimiz yoktur. Böyle zamanlarda çoğumuz “içimizdeki sesi” dinler ve kararımızı o sese göre veririz. Konu sağlık olduğunda ise “içimizdeki ses” kavramı bambaşka bir anlam kazanır.

Gerçekten içinizden gelen bir ses duyarsanız lütfen kararı siz vermeyin ve konusunda uzman bir hekimden destek alın. Biraz daha açmak gerekirse ”içinizden gelen sesleri” bir iç hastalıkları (dahiliye) uzmanı ile beraber tekrar dinleyin ve kararınızı onunla beraber verin. Eminim aklınızdan “İçimden gelen ses de ne acaba?” sorusu geçiyordur. Öncelikle şunu belirtmeliyim; ses demekle bahsettiğimiz içli içli öten bir kanarya veya şırıl şırıl akan bir derenin huzur veren sesi değil. Vücudunuzda hissettiğiniz normalden farklı olan her şeyi, her durumu, daha önce duymadığınız veya sıklığı ve şiddeti değişen her sesi içimizden gelen ses olarak tanımlayabiliriz. “Son zamanlarda midemden gurultu benzeri sesler geliyor, bağırsaklarım sanki orkestra gibi”, “Akciğerlerim kedi mırıltısı gibi ötüyor”, “Kalbim çok hızlı atıyor, sanki içinde kuş çırpınıyor”, ”Başımın içinde davullar çalınıyor”, “Kulaklarım uğulduyor” bu seslerin yarattığı şikâyetler arasında ilk akla gelenler… Duruma farklı bir pencereden bakarsak; “Son zamanlarda su içsem yarıyor, istek dışı kilo alıyorum.”, “Düzenli besleniyorum ama kilo kaybediyorum”, “Eskiden suyu hiç sevmezdim ama son günlerde su içmeye doyamıyorum”, “Gece sık idrara çıkmaya başladım”, “Dün yediğim yemeği hatırlayamaz oldum”, “Yemek yiyorum; hemen uykum geliyor”, “Hiç olmazdı; ayaklarım yanmaya başladı, yatakta onları nereye koyacağını bilemiyorum”, “Eskiden 5 kat merdiveni bir solukta çıkardım artık asansörle arkadaş oldum” gibi şikâyetler de listeye eklenir.

Eminim “Evet sanki bende de oluyor”, “Kararsızım, acaba mı?” diyorsunuz. “Hangi doktora gitsem?” veya “Doktora gitsem mi?”, “İşler de çok yoğun, patron izin verir mi?”, “Çocuğu kime bırakabilirim?” gibi sorular birçoğunuzun kafasını kurcalıyordur. Önce sakin olun, derin bir nefes alın ve içinizdeki sesi tekrar dinleyin. 1-2 saatinizden fedakârlık yapın ve kesinlikle bir iç hastalıkları (dahiliye) uzmanına başvurun. Neden mi iç hastalıkları? Bu konuda söylenecek çok şey var ama sayın editörümüz 1 sayfalık izin verdiği için bir sonraki dergi bursa’da ayrıntıları sizlerle paylaşmak üzere izin istiyorum.

Sağlıklı günler ve içinizden gelen sese sadece kulak değil, önem de vermeniz dileğiyle…

Uz. Dr. Murat Çakır

İç Hastalıkları Uz. Dr. Murat Çakır

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu