84
bursa mutfağı
1 adet orta boy kelem (lahana)
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet kuru soğan
Yarım kilo kestane
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım çay bardağı dolma (çam) fıstığı
Yarım çay bardağı kuşüzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı dolmalık bahar
1 tatlı kaşığı tuz 
Kestaneler üzerleri çizilerek 30
dakika haşlanır. Haşlanan kestaneler
soyulup bıçakla nohut iriliğinde kıyılır.
Bir tencerede, yemeklik doğranan
soğanlar, pirinç, çam fıstığı, kuşüzümü,
karabiber, tarçın, tuz, dolmalık bahar
ve yarım su bardağı zeytinyağıyla 10
dakika kavrulur. Kavrulduktan sonra
üzerine ince kıyılmış maydanoz ve
dereotu ile kestaneler de eklenerek
karılır. Lahana ortadan ikiye bölünerek
haşlanır ve damarları çıkarılarak
hazırlanan iç doldurulacak şekilde
kesilip hazırlanır. Hazırlanan lahanalara
iç doldurularak sarılır ve altına lahana
yerleştirilmiş (yanı sıra dereotu ve
maydanoz sapları da konulabilir)
tencereye dizilir. Üzerini biraz geçecek
kadar su ilave edilip kalan zeytinyağı
da döküldükten sonra kısık ateşte 45
dakika pişirilip, soğuk olarak servis
edilir.
1 tatlı kaşığı yaş mayası
1 kilo un
1 yemek kaşığı tozşeker
1 adet yumurta sarısı
2 adet patates
2 yemek kaşığı tahin
Yarım litre süt
1 çay kaşığı çörek otu
Yarım su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı susam
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı bahar
1 çay kaşığı tuz
Maya, süt, tozşeker ve bir yemek kaşığı
unu karıştırılıp kabarması beklenir.
1 kilo unun içine kabaran karışım
boşaltılır ve yoğrulur. Haşlamış ve
püre haline getirilmiş iki patates, biraz
tuz ve yarım litre sütle yoğrulup, daha
önce hazırlanan hamura katılır ve
mayalanması beklenir. Mayası kıvama
geldiğinde, portakal büyüklüğünde
bir parça koparılır, yağlanmış tepsi
üzerinde elle bastırarak yassılaştırılır ve
üzerine dövülmüş ceviz, biraz tozşeker,
tarçın, tahin ve bahar dökülüp rulo
haline getirilir. Hamurun tamamını
kullanılır. Hazırlanan rulolar ya olduğu
gibi tepsiye koyulur ve öylece pişirilir
ve piştikten sonra kesilir ya da
pişmeden önce kesilip tepsiye dizilir.
Pişirilmeden önce biraz kabarması
için yarım saat dinlendirilir. Üzerlerine
yumurta sarısı sürülür, susam ve
çörek otu serpilir. Fırından çıkardıktan
sonra üzeri ıslak bezle örtülür.
Böylece yumuşak kalmasını sağlanır.
Dinlendirilip servis edilir.
Kestane kelem sarması
Bursa lokumu
1...,76,77,78,79,80,81,82,83,84,85 87,88,89,90,91,92,93,94,95,96,...156