Dergi Bursa / KASIM 2018 / Sayı 51
44 fotoğraf öyküleri photo stories sıralar günümüzde bakır eşyaların sadece süs amacıyla kullanılması ile birlikte yerini bir sessizliğe bırakmış olsa da bu sanat, inatçı birkaç ustanın ellerinde yaşam bulmaya devam ediyor. Uzun bir dönem boyunca günlük yaşam içerisinde önemli bir rol üstlenen kalaycılık da diğer el sanatları gibi pek çok inceliğe hâkim olmayı gerektiriyor. Tavlanma, temizlenme ve kalaylama olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. İlk aşama olan tavlama işlemi daha önce kalaylanmış olan kapların ateş üzerinde körük yardımıyla yakılarak, tortusunun ve kullanımdan kaynaklanan atıkların temizlenmesini içeriyor. Bu işlemi tavlanan metallerin, tuz ruhu ve ince kum yardımı ile silinmesi olan temizleme aşaması izliyor. Bu aşamanın ardından bükülmüş veya düzgün olmayan yerler, çekiç ile düzeltilerek kalaylama aşamasına geçiliyor. Kalaylama aşamasında ise körük yardımı ile tekrar ısıtılan kabın üzerine nişadır ve pamuk kullanılarak, kalayın düzenli olarak dağıtılması sağlanıyor. of a few stubborn masters. Tinning that played an important role in daily life for long periods of time requires master over many delicacies as is the case in many other handcrafts. It is comprised of three stages as annealing, cleaning and tinning. During the first stage of annealing, previously tinned cups are cleaned from the wastes and residue due to usage over a fire started with the aid of a bellows. This is followed by cleaning the annealed metals using hydrochloric acid and fine sand. After this step, bent or uneven spots are fixed with a hammer and tinning starts. During the tinning stage, tin is evenly spread out using cotton and Sal ammoniac heated on a cup via bellows.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjAwNTM=