Dergi Bursa Ekim 2016 - page 8

6
editör notu
editor’s note
Hepimizin ortak yanı
acıkmamız... (“Kral da, dilenci
de aynı iştahla acıkırlar.”
Montaigne) Tabi tok olan
anlamaz, cihanı tok sanır. Aç
olansa alemde ekmek yok
sanır. Siz siz olun çok oburluğa
da düşmeyin malum obur
mezarını dişleriyle kazarmış.
Tamam can boğazdan
gelirmiş ama atın ölümü de
arpadanmış. Az yiyin. Hiç
ipe un sermeyin, sağlıklı
yaşam için en önemli şartın
bu olduğunu siz de çok iyi
biliyorsunuz.
“Lezzet” temamızda, Bursa’nın
simgesi tatlar sayfalarımızın
konuklarının iştahını fena
halde kabartacak. Şehrimizde
olup biten yeme içme
festivallerinden sayfalarımıza
taşıdığımız tüm renkli,
kokulu, tatlı ve acı duygular
midenizin en derinliklerine
kadar işleyecek. Artık Bursa
mutfağının geçmişine mi
seyahat edersiniz, mutfağa
koşup yemek yapmaya mı
başlarsınız ya da kebapçıda
mı alırsınız soluğu bilemiyoruz.
Elimizden gelen bu oldu.
Bursa’nın lezzetli yemekleri
say say bitmeyeceği için
okurken yanınızda tatlı bir
şeyler barındırmanızı öneririm,
şekeriniz düşebilir. Somuncu
Baba’nın Anadolu’nun çeşitli
yerlerine uzanan öyküsünü
öğrenirken, sizin için sıcacık
ekmeğinden birkaç dilim aldık
ve sofranıza kadar getirdik,
fakat yeterli olmayabilir. Eh
artık siz de biraz atıştırırsınız.
Bu sayımızın eti sizin, kemiği
bizim.
Keyifli okumalar.
Getting hungry is common to us all…
(“Both kings and beggars get hungry
with the same appetite.” Montaigne)
Of course those who are full do not
understand, they think that the whole
world is full. Whereas the hungry
thinks that no one has bread to eat. Be
wary and do not become greedy, as
you know the greedy digs his grave
with his teeth. All right, bread is the
stuff of life but we should still draw
caution to the wind. Eat less. Do not
dodge the column, for you very well
know that this is themost important
condition for leading a healthy life.
The unique tastes of Bursa will whet
the appetites of our readers in our
“Taste” issue. All colorful, scented,
tasty and bitter emotions that we have
carried all the way to our pages from
the food-drink festivals in our city will
go way deep in your stomachs. We
don’t knowwhether you will travel
back in time to the past of Bursa
cuisine or whether you will rush to
the kitchen to cook or to the nearest
kebap restaurant to eat something.
This was what we could do. I suggest
that you keep something sweet with
you while reading this issue because
the tasty dishes of Bursa are plenty;
your blood sugar may decrease.
While we were learning about the
story of Somuncu Baba that goes all
the way to various regions of Anatolia,
we picked up a few slices of his hot
bread and brought them to your
tables; but that might not suffice. Well,
youmight take a snack.
May you enjoy this issue.
Happy reading.
Ah, tasty...
Oh mis...
Burnumuza “güzel kokular” geliyordu, sizinle paylaşalım istedik. Bursa’nın yeme içme kültürüne yönelik minik
turlar yaptık, araştırdık, dinledik, tattık ve ağzımızın tadına layık bir sayı hazırladık. Klimalı aile salonumuz kalan
sayfalarda, hadi afiyet olsun.
“Fine scents” rolled around our noses and we wanted to share them with you. We made mini-tours on the food-drink
culture in Bursa, we made researches, listed to people, tasted different foods and prepared a tasty issue. Our air
conditioned family section is on the remaining pages; have a good appetite.
En g i n Ça k ı r
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...84
Powered by FlippingBook