Dergi Bursa Haz-Tem 2013 - page 120

118
gezi-yorum
Taş değirmenler yörenin en eski
yapılarından. Merkezin tepe noktalarına
konumlandırılmış, yan yana duran dört
taş değirmen var. Özgün ve şirin duran
bu değirmenler Alaçatı ile ilgili tüm
ürünlerin üzerinde motif oluyor.
Alaçatı’daki tüm evler değirmenleri
gibi ağırlıkla taştan yapılmış. 150 yılı
bulan geçmişleriyle bu evler kısaca
“Egeli” diye tarif edilebilir. Mavi ağırlıklı
dekorasyonları, cumbaları, kapıları,
pencereleri, merdivenleri ve mimari
yapıları kendine özgü bir görüntü
veriyor. 19.yy ortalarında Hacı Memiş’in
çalışmaları ile civardaki bataklık bölge
kurtarılarak yerleşime açılmış. Buraya
yerleşen Rumlar yörenin imarında
önemli rol oynamışlar. Rum mimarisinin
etkisindeki evler yöreye özgü kimlikler
ve ince bir taş işçiliği zevkini de taşıyor.
Daha çok cumbalı ve iki katlı evler.
Alt kat duvarları daha kalın yapılmış.
Evlerde çimento yerine kullanılan harç,
evlerin yazın serin, kışın sıcak olmasını
sağlıyor. Evlerdeki bu iklimlendirmeyi
Alaçatı taşı sağlıyor. Hafir ve gevşek
yapısı izolasyon kabiliyeti yaratıyor.
Elbette 40-50 santimetrelik duvar
kalınlıkları da bu konuda etki sahibi.
Eskiden tütün deposu ve ahır olarak
kullanılan alt katlar şimdi çeşit çeşit
dükkan, kafe ve restoran barındırıyor.
Daha önce yaşam alanı olarak
kullanılan üst katlar ise otel odalarına
dönüşmüş durumda.
Bu Ege beldesini mimarisi ve turizm
ögeleri kadar özel kılan bir başka
yanı da farklı mutfakları ve lezzetleri
bir arada barındırıyor olması. Alaçatı
gurmeler ve farklı tatlar arayışındakiler
için bir lezzet cenneti. Yöre otları ve
“Ege Denizi” ile renk kazanmış yöresel
yemekleri ile dikkat çeken Alaçatı
tabir yerindeyse tadı damağınızda
kalacak lezzetin ta kendisi. Alaçatı
restoranlarında adını belki de sadece
Alaçatı’da duyabileceğiniz yerel
lezzetler ile dünya mutfağının pek çok
örneğini bir arada bulabiliyorsunuz.
Menülerine bakınca; Paçanga
böreğinden, pesto soslu levreğe,
enfes zeytinyağlı ev yemeklerinden,
et soslarıyla sunulan dana pirzola
ve bonfilelere, Ege mezeleri, ot
salataları, ev makarnaları, kekre
(gelincik şerbeti), buğday salatası,
Mereng tatlısı, mantolu tavuk, çiğ
sardalya, Lonk, ahtapot, midye
ızgara, kiremitte köfte, kuru fasulyeye
ve fırında beyaz peynir vs. derken
çok özel bir harman görüyorsunuz...
1...,110,111,112,113,114,115,116,117,118,119 121,122,123,124,125,126,127,128,129,130,...156
Powered by FlippingBook