126
sağlıklı gıda
Taze meyvelerden belki de en
müptelası olduğumuz meyvedir
Erik. Hoşafı, kompostosu, reçeli ve
pekmezi de yapıldığı için aslında
sadece bahar ve yaz aylarında değil,
12 ay bizimle beraberdir. Türkiye’de
eriğe bahar aylarında hemen hemen
her bahçede rastlamak mümkündür
ve neredeyse herkes, çocukken erik
ağaçlarına birkaç kez dadanmıştır…
Sulu sulu eriklerin yanında biraz da
tuza kimse hayır diyemez. Eriği bizim
için önemli kılan yegâne şey ise
faydaları. Tabir yerindeyse saymakla
bitmiyor eriğin mucizeleri… Kalp ve
böbrek hastalıkları için birebir olan
erik, romatizmalı hastalıklara ve de
sindirim rahatsızlığı çekenlere çok
faydalı oluyor. Ayrıca B vitamini deposu
olması da cabası… Bunun yanında
potasyum ve magnezyum minareleri
açısından da zengin bir meyve olması
onu vazgeçilmez kılıyor.
Eriğin sahip olduğu zengin vitamin
içeriği, çeşitli hastalıklara karşı
gösterdiği olumlu etkiler ve düşük
kalorisi, faydasını kanıtlıyor. Düşük
kalorisi nedeniyle diyet uygulayan
kişilerce de tercih edilen meyvelerin
başında geliyor. İklimi bakımından çok
şanslı olan Türkiye'de ilkbahardan yaz
sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmanın
mümkün olması da eriğin değerini
arttırıyor. Eriğin bağırsak etkinliğini
artırıcı etkisi bulunuyor. Ayrıca
potasyum ve magnezyum minerali
açısından da zengin bir meyve olduğu
biliniyor. Eriğin regl düzenleyici, idrar
söktürücü ve terletici özellikleri de
bulunuyor. Çiğ erikte çeşitli minerallerin
yanı sıra C, A ve E vitaminleri ile beta
karoten de bulunuyor.
Erik komposto, reçel ve marmelat
şeklinde tüketildiğinde ilave edilen
şekerden dolayı kalori değeri arttığı için
vitamin ve minerallerden daha sağlıklı
bir şekilde yararlanılabiliniyor. Taze
olarak tüketimi öneriliyor. Anadolu'da
kurutularak da tüketilen eriğin besin
değerinin tazesine göre daha yüksek
olduğu da bilinenler arasında. Ayrıca
pişirilmeden tüketilmesi de tavsiye
ediliyor.
Çağlasını ilkbaharda, olmuşunu
ilkbahardan sonbahara kadarki
dönemde ve kurutulmuşunu yıl boyunca
severek yediğimiz eriğin ağacı,
gülgillerden. Dünyanın pek çok
bölgesinde yetiştirilen çeşitli erik
ağaçları, ülkemizin hemen hemen
her yerinde de yetiştirilebiliyor ve bu
yüzden çok şanslıyız. Meyvesinin
olgunlaşma dönemlerine göre erikler;
erkenci caneriği, yaz ortalarında
olgunlaşan Japon ya da İtalyan
eriği ve ağustosta olgunlaşmaya
başlayan Avrupa eriği olarak ana
gruplara ayrılıyor. Bu gruplarda
yer alan türlerdeki ağaçlar, 4–12 m.
kadar boylanabiliyor. Farklı biçim ve
büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu,
türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ya da
mor renklerdedir.
Meyvenin gene çeşitli renklerde
olan eti, sulu, mayhoş ya da tatlı,
meyvenin ortasındaki tek çekirdeği
serttir. Kuru eriğin besin değerleri
tazesine göre daha fazladır.
Ayrıca pişirilmeden yenmesi daha
yararlıdır; kompostosu ya da hoşafı
yapıldığında vitamin değerleri düşer
ama içine şeker katıldığından kalori ve
karbonhidratı artar.
1...,118,119,120,121,122,123,124,125,126,127 129,130,131,132,133,134,135,136,137,138,...140