Dergi Bursa Ocak-Şubat 2011 - page 107

105
Bitter çikolatayı, benmari usulü ısısı
50 dereceyi geçmeyecek şekilde
eritin. Isısını ölçmek için, çikolata
derecesi adıyla satılan özel dereceleri
kullanabilirsiniz. Çikolatayı eritirken,
içine bir damla bile su kaçmamasına
dikkat edin. Su, çikolatanın yapısını
bozar ve tekrar aynı kalitede
kullanmanızı engeller. Daha sonra çok
soğuk olmayan, tercihen mermer bir
yüzeyde pralin (fındık ezmesi), rom
esansı ve fıstığı, çikolata ile 5 dakikayı
geçmeyecek şekilde karıştırın. Bu
karışımı altına yağlı kâğıt serilmiş,
2 cm yüksekliğinde kare bir tepsiye
dökün. Üzerini düzleyip, yağlı kâğıt
ile kapatın. Bu şekilde 18–22 derece
bir ortamda 1 gün boyunca bekletin.
Elde ettiğimiz çikolata bloğunu, başka
bir tepsiye ters çevirip, genişliği 2 cm
eninde uzun fitiller halinde kesin ve
50 derecede benmari usulü eritip 31
dereceye kadar soğuttuğumuz bitter
çikolataya batırın. Batırdıktan sonra
yine bir yağlı kâğıt üzerine alın, eğer
isterseniz üzerini kapladığımız çikolata
tam donmadan, bir bıçak yardımıyla
üzerine uzun çizgiler çekerek iz yapın.
Bu şekilde 18–22 derecede 20 dakika
daha bekletin. Bir bıçak veya falçata
yardımıyla 1 cm’lik parçalara ayırın.
* Pralini büyük marketlerden temin
edebilirsiniz. Bulamadığınız takdirde,
herhangi bir markanın bitter çikolatalı
fındık ezmesini de kullanabilirsiniz.
Ayrıca, içinde bulunan procyanidin
maddesinin de, vücudu kalp ve
damar rahatsızlıklarına karşı koruduğu
doktorlar tarafından tespit edilmiş.
Tüm bunların yanında çikolatanın,
cilde, dişlere ve bağışıklık sistemine
olan olumlu etkileri de bilinen faydaları
arasında.
Middlesex Üniversitesi uzmanlarından
Dr. Neil Martin’in yaptığı araştırma
sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu
bile insanı baştan çıkartmaya yetiyor
ve beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk
veriyor. Çikolata, beynin "Endorfin"
salgılamasına neden oluyor. Bu salgı,
kendimizi mutlu hissetmemizi sağlıyor.
İşte biz de tam bu sebepten, sevgililer
gününe yaklaştığımız bu soğuk ve
kasvetli kış günlerinde çikolatayı
unutmayalım.
Çikolatayı sevmeyen insan çok azdır.
Bayramlarda büyükler küçüklere, kız
istemeye giderken damatlar gelin
evine ve tabi ki romantik bir akşamda
sevgililer birbirlerine bir parça çikolata
ikram ederler!
Eğer sevgililer günü için hala bir hediye
bulamadıysanız, sevdiğinize bir kutu
dolusu el yapımı çikolata götürün. En
kötü ihtimalle endorfin yardımınıza
yetişecektir. Eğer gerçek çikolata
tutkunlarıysanız, çikolatalarınızı
kendiniz de yapabilirsiniz. Bu hem çok
romantik hem de leziz bir sevgililer
günü hediyesi olacaktır. Sevgililer günü
yalnızları için de önerilecek şey tabi
ki çikolata… Koca bir dilim çikolatalı
pasta ya da içine azıcık karabiber
serpilmiş leziz bir sıcak çikolata ile
kendinizi şımartabilir, keyiflenebilirsiniz.
Malzemeler
1 kg bitter çikolata
250 gr pralin (fındık ezmesi)
50 gr rom esansı veya kanyak
250 gr soyulmuş Antep fıstığı
Hazırlanışı
Monte Carlo
1...,97,98,99,100,101,102,103,104,105,106 108,109,110,111,112,113,114,115,116
Powered by FlippingBook