Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Gözlerinde baharı taşıyanlar

 

Bu toplum için ulusal egemenlik her şeyden önemli olmalı. Bu kadar çok kayıp verip ülkesini savunan çok az millet var yerkürede. Geleceği için gününü feda edip, son nefesine dek toprağını savunan bir milletin egemenliği; bugün dünden daha fazla anlam taşıyor. Çocuklarımızı, daha doğrusu ışıklarımızı geleceğe bugün yaptıklarımız taşıyacak…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM‘nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının onuruna, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına ithaf edildi. Böylesine yüce bir bakış açısını da geleceğine bu kadar düşkün bir millet yapabilirdi ancak. Milli bayram 23 Nisan, TBMM’nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla hâkim olmasının ilk günü olduğu için, ulusal egemenliğin de en güzel göstergesi. Çağın dâhisi Atatürk’ün meclis duvarlarını süsleyen sözü; “Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir!” kısaca ne çok şey anlatıyor zaten. Türkiye Cumhuriyeti’nin belirli bir sloganı olmasa da bu cümle bunun yerini dolduruyor adeta. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, kurduğu cumhuriyetin halk egemenliğine dayalı olduğunu bilerek ve buna inanarak söylemişti bu sözü…

İstanbul işgal altındayken, Mustafa Kemal kararını verdi: “Vatanı kurtaracak yine millettir” dedi. Ankara’da meclisi toplayıp kurabilmek için çabaladı. Amasya Genelgesi’yle Sivas’ta bir kongre toplanması için çağrıda bulundu. Sivas’ta bir temsil kurulu seçildi. Sonraki süreç, Atatürk’ün başkanlığında, bir milletin egemenliğini kullanması için ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni toplanmasına kadar vardı. Ulusal Kurtuluş Savaşı ile ilgili bütün kararlar bu mecliste alındı. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde tüm dünyaya ulusal kurtuluş savaşı dersi verildi. Ezilen uluslara örnek olabilecek bir bağımsızlık mücadelesi yaşandı. 23 Nisan 1920’den beri milletimiz egemenliğini kendi seçtiği temsilcilerin eliyle kullanıyor. 23 Nisan bu nedenle bir bayram. Bu nedenle kutlanıyor.

23 Nisan 1920 yılında TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 23–30 Nisan’ı Çocuk Haftası ve haftanın ilk gününü de çocuk bayramı ilan ettiği 1929’den itibaren kutlanmaya başlandı. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı altında bir araya getirildi. Hâkimiyet-i Milliye bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışını kutlamak amacını taşırken; çocuk bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşıyordu. TRT, UNESCO’nun 1979’u “Çocuk Yılı” olarak duyurmasının ardından, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşıdı. Bugün tüm dünya çocukları Atatürk’ün onlara armağan ettiği bayramlarını kutlamak için ülkemize geliyor. 23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramı. Atatürk çocuklara armağan ettiği bu bayramı, “Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir” sözüyle perçinlemişti. Zaten fazla söze ne hacet!

 

 

 

Başa dön tuşu