Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Ferah bir nefes için…

Bad-Breath

Tıptaki adıyla “Halitosis”, yaygın adıyla “ağız kokusu” çoğunlukla ağız hijyeninin sağlanamaması sonucu oluşan nefesin kokma halidir ve sosyal yaşamınızda sizi zor durumlarda bırakabilecek potansiyele sahip bir rahatsızlıktır. Erişkinler veya küçüklerin, yaşamlarında mutlaka ağız kokusundan şikâyetçi oldukları zamanlar olmuştur. Bazılarının ise bu durumdan şikâyeti kroniktir.

Bu tatsız durumun sebebi %90 ağız içi dokulardan kaynaklanır. En sık rastladığımız tablo, dişetleri ve çevre dokuların lokal diş taşı ve bakteri plağı sebebiyle iltihaplanmasıyla karakterize gingivitis ve periodontitistir. Ağız kokusuyla beraber dişetlerinde şişme, kanama ve kızarıklık da semptomlar arasındadır. Çoğu zaman tek seans yapılan diş taşı temizliği sorunu çözmekte yeterli olur. Bunun dışında kötü ağız hijyeni, dişler üzerindeki gıda birikimi, ağızdaki çürük kaviteleri, gömük yirmi yaş dişleri, çekim yaraları, uygun yapılmamış protezler, ağız dokusuna uygun olmayan materyaller de ağız kokusunu oluşturan faktörlerdendir. Ağız kokusu oluşumu tükürük akımının azalması, uzun süre besin ve sıvıların alınmamasına da bağlı olabilir. Sabah kalkınca hissedilen ağız kokusu bu durumla ilgilidir. Bazı ilaçlar da tükürük üretimini azaltırlar. Böylece oral kavitenin (ağız boşluğu) kendi kendini temizleme yeteneği azalmış olur ve buna bağlı ağız kokusu oluşur.

Bazı sistemik rahatsızlıkların semptomları arasında da ağız kokusu vardır. Diyabet, karaciğer yetmezliği, solunum sistemi enfeksiyonları, reflü ve sinüzit ağız kokusuna sebep olabilecek hastalıklardan bazılarıdır. Diş hekiminiz ağız kokusunun lokal mi yoksa sistemik faktörlere mi bağlı olduğunu tespit etmeli ve doğru teşhisi koyup ona göre tedavi yöntemini belirlemelidir. Eğer diş hekiminiz bu sorunun sistemik bir nedenden kaynaklandığını düşünürse sizi bir uzmana yönlendirecektir.

Taze ve ferah bir nefese sahip olmak için günlük ağız bakımınızı ihmal etmemeli, altı ayda bir diş hekimi kontrolüne muhakkak gitmelisiniz. Günde iki kere düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gıda artıkları ve bakterilerden arınmak için önemlidir. Diş fırçalamadan sonra mutlaka dilinizi de diş fırçanız ya da özel bir dil fırçası ile fırçalamalısınız. Ayrıca bol su içmek, xylitollü sakız çiğnemek de ağız kokusu kontrolünde yardımcı olur.

Dt.Betül Arık
Dt.Betül Arık

 

 

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu