Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Eriğin yararları

Eriğin faydaları

Erik ağacı - Engin Çakır

  •  Kalp ve böbrek hastalıkları için birebir olan erik, romatizmalı hastalıklara ve de sindirim rahatsızlığı çekenlere çok faydalı
  • B vitamini deposu
  • Potasyum ve magnezyum minareleri açısından zengin bir meyve

Erik ağacı - Engin Çakır

  • Düşük kalorisi nedeniyle diyet uygulayan kişilerce de tercih edilen meyvelerin başında geliyor.
  • İklimi bakımından çok şanslı olan Türkiye’de ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmanın mümkün olması da eriğin değerini arttırıyor.
  • Eriğin bağırsak etkinliğini artırıcı etkisi bulunuyor.
  • Ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu biliniyor.
  • Eriğin regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özellikleri de bulunuyor.
  • Çiğ erikte çeşitli minerallerin yanı sıra C, A ve E vitaminleri ile beta karoten de bulunuyor.

Erik ağacı - Engin Çakır

  • Erik komposto, reçel ve marmelat şeklinde tüketildiğinde ilave edilen şekerden dolayı kalori değeri arttığı için vitamin ve minerallerden daha sağlıklı bir şekilde yararlanılabiliniyor.
  • Taze olarak tüketimi öneriliyor. Anadolu’da kurutularak da tüketilen eriğin besin değerinin tazesine göre daha yüksek olduğu da bilinenler arasında.
  • Pişirilmeden tüketilmesi de tavsiye ediliyor.

Erik - Engin Çakır

  • Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen çeşitli erik ağaçları, ülkemizin hemen hemen her yerinde de yetiştirilebiliyor.
  • Meyvesinin olgunlaşma dönemlerine göre erikler; erkenci caneriği, yaz ortalarında olgunlaşan Japon ya da İtalyan eriği ve ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği olarak ana gruplara ayrılıyor. Bu gruplarda yer alan türlerdeki ağaçlar, 4–12 m. kadar boylanabiliyor.

Erik - Engin Çakır

  • Meyvenin gene çeşitli renklerde olan eti, sulu, mayhoş ya da tatlı, meyvenin ortasındaki tek çekirdeği serttir.
  • Kuru eriğin besin değerleri tazesine göre daha fazladır.
  • Pişirilmeden yenmesi daha yararlıdır; kompostosu ya da hoşafı yapıldığında vitamin değerleri düşer ama içine şeker katıldığından kalori ve karbonhidratı artar.

Erik hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Bu da ilginizi çekebilir
Kapalı
Başa dön tuşu